BiH
4

Potpisan Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije Doma zdravlja "Kumrovec"

Klix.ba
Sporazum o sufinansiranju prve faze projekta sanacije, rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja "Kumrovec" na Otoci potpisali su danas ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Faris Gavrankapetanović, načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i v.d. direktorice JU "Dom zdravlja KS" Dženana Tanović. Po Sporazumu, za radove u prvoj fazi projekta Zavod zdravstvenog osiguranja KS izdvojit će 2.100.000,00 KM, Ministarstvo zdravstva KS 400.000,00 KM i Općina Novi Grad 250.000,00 KM.

"Na ovaj način stekli su se uslovi za početak realizacije projekta. Slijedi raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, a odmah potom počet će i prvi građevinski radovi na objektu", kazao je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković. On je kazao da će se projekt realizirati u dvije faze. U prvoj fazi je planirano zatvaranje i potpuno preuređenje oko 40 posto neiskorištenog prostora objekta Doma zdravlja. Planirana je, između ostalog, i izrada novih podnih i zidnih obloga, zamjena unutrašnje stolarije, kao i sanacija krova. Uredit će se i pristupni put objektu kao i izgradnja adekavatnog parking prostora ispred njega. U drugoj fazi projekta planirano je opremanje Doma zdravlja neophodnom medicinskom opremom za što će, prema procjenama, biti potrebno oko 9.000.000 KM.

Prema riječima ministra Lokmića radovi bi trebali početi za dva mjeseca, po okončanju tenderske procedure, dok bi cjelokupan projekt trebao biti okončan u julu naredne godine.

Projekt će implementirati JU "Dom zdravlja", dok će stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova obavljati Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.