BiH
0

Dom zdravlja Kumrovec će biti obnovljen

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković danas je u Sarajevu potpisao s načelnikom Općine Novi Grad Semirom Efendićem Protokol o rekonstrukciji JU "Dom zdravlja Novi Grad" na Otoci.

Zeljković je kazao da je ovaj dom zdravlja, poznat kao "Kumrovec", u jako lošem stanju te da su svi bili saglasni da se mora izvršiti rekonstrukcija.

"Postoje dvije faze rekonstrukcije. Prva faza je potpisivanje Protokola koji definiše zajedničko učešće KS-a i Općine Novi Grad, preuzimanje finansijskih obaveza te građevinski radovi. Druga faza je opremanje tog prostora s medicinskom opremom te kadrovsko rješavanje", objasnio je Zeljković.

Dodao je da je predviđeno da se radovi izvode u 2013./2014. godini, a da su implementaroti projekta Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a, Dom zdravlja Novi Grad, Općina Novi Grad i resorno ministarstvo.

Ministar zdravstva KS-a Eldan Lokmić dodao je da se ovaj "sinonim zdravstva u KS" mora rekonstruirati te da se prostor mora bolje iskoristiti.

"Službe u ovom domu zdravlja su dobro osposobljene i imaju najširu disperziju medicinskih disciplina", naglasio je Lokmić.

Također je istakao da će ovaj projekt biti javno-privatno partnerstvo kada je upitanju medicinski sadržaj.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić naglasio je da je za prvu fazu osigurano oko četiri miliona KM za ovu godinu od Vlade KS-a i Općine Novi Grad te da je projektna dokumentacija završena.