BiH
13

Reisu-l-ulema pružio podršku medijima i novinarima

Anadolija
Reis Husein Kavazović (Foto: Anadolija)
Reis Husein Kavazović (Foto: Anadolija)
Povodom upada policijskih istražitelja u redakciju portala Klix.ba i višesatnog pretresa, Kancelarija reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića izrazila je zabrinutost zbog jučerašnje policijske akcije.

"Kancelarija reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića dijeli zabrinutost mnogih građana, medijske i akademske zajednice prema kojima jučerašnja policijska akcija višesatnog pretresa redakcije portala Klix.ba može imati elemente neprihvatljivog ugrožavanja medijskih sloboda i sužavanja demokratskih standarda", navodi se u saopćenju te se dodaje kako je potrebno da se rad medija odvija u skladu sa profesionalnim standardima.

"Potreban je zajednički napor cijelog društva kako bi se rad medija odvijao u skladu sa profesionalnim medijskim standardima, uz privrženost etičkim normama, lojalnost istini, javnom interesu i dobrobiti svih ljudi", napominju iz Ureda reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH.

Na kraju se naglašava kako Kancelarija Reisu-l-uleme pruža snažnu podršku medijima da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa najvišim standardima demokratije.

"Ne ulazeći u meritum odluke tužilaštva i policijskih organa u vezi navedenog pretresa, Kancelarija Reisu-l-uleme odlučno pruža podršku medijima i novinarima da svoj posao rade profesionalno i u skladu sa najvišim demokratskim standardima slobode mišljenja i izvještavanja, oslobođeni straha i pritisaka bilo koje vrste i poziva sve društvene faktore da zdušno podrže medijske slobode i profesionalizam, a svako njihovo ugrožavanje jasno osude i odbiju", zaključuje se u saopćenju.