BiH
0

Reis Kavazović: U petak sergija za obnovu bolnice u Bihaću

Anadolija
Reis Husein ef. Kavazović
Reis Husein ef. Kavazović
Odlukom reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), Huseina ef- Kavazovića, u petak, 09. augusta 2013. godine, nakon džuma-namaza bit će organizirana sergija za pomoć u obnovi Kantonalne bolnice Dr. Irfan Ljubijankić koja je značajno oštećena u požaru prošle sedmice.

"Islamska kultura i civilizacija svoj historijski razvoj temelji na nekoliko izuzetno važnih društvenih ustanova kao što su džamije, škole, biblioteke, univerziteti, vodovodna i putna infrastruktura, te zdravstvene i humanitarne ustanove. Naša historija bilježi visoku svijest nepreglednog broja dobročinitelja/vakifa koji su kroz sistem vakufa podizali i ostavljali za opću korist i upotrebu ovakve ustanove diljem muslimanskog svijeta čije su se granice u jednom dugom historijskom razdoblju protezale od istoka Indije do zapada Španije. U ovom trenutku s posebnim povodom ističemo kako se u islamskoj kulturi i civilizaciji posebna pažnja posvećivala razvoju medicine i zdravstva, a samim tim i ustanova koje prate ovu izuzetno važnu oblast u društvenom životu", naveo je reis Kavazović u pozivu vjernicima da svojim prilozima pomognu obnovu Kantonalne bolnice u Bihaću.

Nadalje, Kvazović je naglasio da danas živimo u vremenu kada takve ustanove gradimo i održavamo na kolektivnom nivou.

"U tom smislu, a povodom velikih šteta u Kantonalnoj bolnici u Bihaću koje su nastale usljed požara, uz izraze žaljenja zbog ovoga što se dogodilo, želimo iskazati saosjećanje, potrebu i spremnost da svojim prilozima pomognemo obnovu i stavljanje u funkciju Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijnakić” u Bihaću kako bi u što kraćem roku bila spremna u punom kapacitetu ispunjavati svoju humanu misiju", naveo je Kavazović.