BiH
1

Bakir Izetbegović posjetio Kantonalnu bolnicu u Bihaću

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović u četvrtak popodne posjetio je Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću, koja je pretrpjela ogromne štete u požaru 26. jula.

Izetbegović je zajedno sa direktorom bolnice Hajrudinom Havićem i ministrom zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Amirom Murićem obišao odjele koji su pretrpjeli oštećenja u požaru. Murić i Havić upoznali su Izetbegovića sa trenutnim stanjem, koje je izuzetno teško i uvjetima u kojima se radi.

"Samo u toku jučerašnjeg dana primljeno je u bolnicu 47 pacijenata, na trenutni kapacitet od 200 kreveta, to je 25 posto popunjenosti u toku samo jednog dana", istakao je direktor Havić.

"Pokrili smo sve one discipline, koje je bolnica prije radila, u opsegu koliko smo mogli. Mi ne možemo do sutra raditi u ovom ambijentu, jer je pitanje vremena kad će se neki incident desiti, ali moramo", kazao je ministar Murić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Treba da svi hitno djelujemo. Izvjesna pomoć je skupljena, ona se odnosi na sanaciju krova da se zaustavi daljnje propadanje bolnice, ali neophodno je ovu zdravstvenu ustanovu staviti u funkciju ili barem dobar dio osposobiti, jer bolest ne može čekati, ljudi svakodnevno dolaze na liječenje, daleko je Sarajevo i ostali centri", istakao je Izetbegović.

On je obećao svoju podršku obnovi bolnice, ali i naglasio važnost djelovanja federalnih i kantonalnih nivoa vlasti, dodavši da su toj zdravstvenoj ustanovi potrebna značajna sredstva, koja se moraju hitno iznaći.