BiH
0

Regionalnom saradnjom do racionalnog korištenja energije

FENA
Regionalna i prekogranična suradnja je model koji, kroz prenos dobre prakse, daje najbolje rezultate u domenu racionalnog korištenja i upravljanja energijom u urbanim sredinama.

To se i pokazalo kroz suradnju glavnih gradova regiona - Sarajeva, Zagreba, Podgorice, Skoplja i Tirane, uz podršku partnerskog njemačkog grada Freiburga, jedan je od zaključaka s danas održane međunarodne konferencije "Lokalna i regionalna samouprava u procesu energetski održivog razvoja".

Taj međunarodni skup organizirali su Grad Sarajevo i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju - Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu - energetska efikasnost (GIZ) u okviru trodnevne manifestacije "Dani energetske efikasnosti u Sarajevu 2012."

Drugi zaključak ukazuje da je BiH potpisnica niz međunarodnih ugovora iz kojih proizilaze obaveze vezane za politike i regulatorne reforme u sektoru enegetike.

BiH je potpisala i ratificirala ugovor o uspostavljanju Energetske zajednice jugoistočne Evrope 2005. godine i time se obavezala na implementaciju definiranih ciljeva, kao što su uspostavljanje zajedničkog regulatornog okvira za energetska tržišta između EU i zemalja jugoistočne Evrope koji pokriva aspekte energije, okoliša, konkurencije i zaštite potrošača.

U trećem zaključku je navedeno da BiH, kroz MVTiEO i resorna entitetska ministarstava, teži da u narednom periodu izvrši transpoziciju EU direktiva iz oblasti energetske efikasnosti energije u domaćem zakonodavstvu.

Ta dva zaključka su izvedena iz obraćanja na sesiji pod nazivom "Energetski održivi razvoj u BiH, obaveze prema Ugovoru o energetskoj zajednici i proces integracija u EU".

U okviru sesije čija je tema bila "Iskustva gradova iz regiona i Evrope: Povelja gradonačelnika, akcijski planovi i implementacija projekata", zaključeno je da SEAP, kao osnovni dokument za implementaciju ciljeva definiranih Poveljom gradonačelnika, definira programe koji prvenstveno doprinose smanjenju emisija CO2 iz sektora zgradarstva, saobraćaja i javne rasvjete, diverzifikaciji energetskog snabdijevanja, smanjenju finalne potrošnje energije u istim sektorima, povećanju udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj primarnoj energiji, te transformaciji urbanih u ekološka održiva područja.

"Kad je riječ o 'Primjerima dobre prakse i uspješne priče' što je bila tema završne sesije, sudionici Konferencije su se usaglasili da je kod kampanja podizanja svijesti važno imati za ciljnu grupu djecu i mlade, pristupiti im kroz obrazovni sistem na kreativan i zanimljiv način (praktičan pristup učenju na eksperimentima uz pomoć nastavnika prirodnih predmeta), a u partnerstvu s relevantnim ministarstvima u državi", saopćeno je iz Gradske uprave Sarajevo.