BiH
72

Regionalni mediji o rezultatima popisa u BiH: U centru interesovanja etnička struktura stanovnika

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Objavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH privuklo je i pažnju medija iz susjednih zemalja poput Hrvatske i Srbije. Ono što je karakteristično za medije iz regije jeste da su posebnu pažnju posvetili etničkoj strukturi u našoj državi.

Hrvatski portal Index.hr tako navodi da su nakon 2,5 godina čekanja konačno objavljeni podaci iz kojih je moguće vidjeti koliko Bošnjaka, Hrvata i Srba živi u BiH.

"Popis je pokazao kako je BiH danas siromašnija za više od 845 hiljada stanovnika u usporedbi s 1991. kao i da se značajno promijenio udio konstitutivnih naroda u etničkoj strukturi pri čemu su Bošnjaci postali dominantan narod jer ih je u toj zemlji unatoč demografskim gubicima tijekom rata sada za 7 posto više nego uoči 1991.", piše Index.hr.

Index
Index

Hrvatski portal navodi i da je u BiH za 2 posto manje Hrvata nego uoči rata a udio Srba je gotovo identičan u usporedbi sa stanjem prije 25 godina. Posebno su se osvrnuli i na vjersku strukturu stanovnika naše zemlje te na veličnu gradova.

Na drugoj strani srbijanski Blic postavlja pitanje da li je BiH postala većinski bošnjačka država pri tome navodeći nekoliko stavova političara iz entiteta Republika Srpska koji osporavaju objavljene rezultate.

Blic je naveo i podatke koji se odnose na gustinu naseljenosti, nacionalnu strukturu, jezik, bračnu zajednicu, obrazovanje, zaposlenje i prosječnu starost. Oni su podsjetili i kako je Narodna skupština Republika Srpske "odbila da prihvati nezakonitu i po interese Srpske štetnu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH".

Blic
Blic

Hrvatska radiotelevizija (HRT) izvijestila je da popis stanovnika u BiH ne priznaje manji bh. entitet zbog statusa 196.000 ljudi navodeći podatke o etničkoj strukturi stanovnika u našoj državi.

HRT je ugostio i direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića koji je kazao između ostalog da se na objavu popisa stanovništva ovoliko dugo čekalo jer nije postojao dogovor oko metodologije obrade.

"Broj stanovnika u BiH je značajno smanjen, za nekih 700-800 tisuća, kazao je. Broj Hrvata i Srba u BiH je značajno smanjen u odnosu na vrijeme prije 1991., a broj Bošnjaka je relativno smanjen, ali je udio porastao. U Federaciji BiH je značajno smanjen broj Srba, a na području Republike Srpske broj Bošnjaka, posebno Hrvata", prenosi HRT.

HRT
HRT

Srbijanski b92 u naslovu teksta istakao je kako je devet puta manje Srba u Sarajevu nego 1991. godine.

"U Sarajevu živi 10.442 Srba, dok je na istom području 1991. godine bilo 92.271 osoba srpske nacionalnosti", navodi b92.

Čitav tekst posvetili su isključivo etničkoj strukturi stanovnika Sarajeva navodeći kako oni uključuju sarajevske gradske općine Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Novo Sarajevo.

b92
b92

"U ove podatke nisu uključeni podaci za opštine Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Pale, Trnovo i Vogošća, koje danas nisu u sastavu grada Sarajevo", piše b92.