BiH
7

BiH ima najviše nerezidentnog stanovništva u odnosu na zemlje okruženja

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pomoćnica direktora Federalnog zavoda za statistiku Hidajeta Čolović kazala je danas tokom prezentacije podataka iz popisa stanovništva provedenog u Bosni i Hercegovini 2013. godine da BiH ima veći procent popisanog nerezidentnog stanovništva (6,9 posto) u odnosu na Srbiju (pet posto) i Hrvatsku (3,8 posto).

Kako je istaknula 125.207 popisnica je isključeno na početku procesa prije izvođenja rezidentnog statusa, dok je 137.207 popisnica dobilo status da nisu rezidenti Bosne i Hercegovine.

Sekretarka Federalnog zavoda za statistiku Galiba Karačić pojasnila je da bez obzira na broj stalnih stanovnika rezidenata ili nerezidenata poredeći zemlje iz okruženja BiH ima opet najveći broj nerezidentnog stanovništva.

"Zamislite sada da smo došli u situaciju da se po pojedinim zahtjevima izbaci određeni kontingent stanovništva, ako sada imamo procent od oko sedam posto, koliki bi procent bio da je udovoljeno tim zahtjevima pojedinih učesnika popisa", istaknula je Karačić.

Iako je uočeno da podaci kažu da je u Federaciji BiH za 3,2 posto ima više oženjenih muškaraca nego udatih žena danas nije bilo moguće dobiti odgovor na razlike u tom pitanju no najavljeno je da će takve podatke biti moguće dobiti naknadno.

Ono što je izdvojeno kao zanimljivost popisa stanovništva u BiH bilo je izjašnjavanje po etničkoj pripadnosti, tako su se neki izjašnjavali kao Sarajlije ili Željevci, ali će naknadno biti poznato pet najzastupljenijih izjašnjavanja po etničkoj pripadnosti.