Ivo Josipović
0

"Referendum nije dobra ideja, ali je to unutrašnje pitanje BiH"

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da referendum u Republici Srpskoj /RS/ o Sudu i Tužilaštvu BiH nije dobra ideja, ali i da je to tipično unutrašnje pitanje za BiH.

Josipović je naveo da ne smatra dobrim ni bilo koji pokušaj da se važne odluke donesu bez saglasnosti sva tri naroda u BiH i podvukao da to ističe od početka mandata na funkciji predsjednika Hrvatske.

"Odgovor na pitanje o referendumu u RS je jasan: u BiH se velike i važne odluke trebaju donositi samo konsenzusom sva tri naroda, oba entiteta. Zato referendum ne smatram dobrom idejom", istakao je Josipović, odgovarajući na pitanje Radija "Slobodna Evropa" da komentariše poziv predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžije da se izjasni o referendumu u Republici Srpskoj. 

Josipović je zapitao zašto ga sada Lagumdžija poziva da se izjašnjava o nečemu što je tipično unutrašnje pitanje za BiH. 

"Lagumdžija nije želio sa mnom ni u Ahmiće, ni u Prijedor, ni na druga stratišta u BiH, valjda sam se i tada miješao u unutrašnje poslove. Istina, dolazio je meni u Zagreb da traži podršku za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati. BiH je, ipak, druga država", navodi Josipović u pisanom odgovoru. 

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani tog entiteta izjasniti o "nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH".

 Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti finansiran iz Budžeta RS i to rezervi za ovu godinu, te da neće biti problema u vezi sa tim. 
Referendumsko pitanje glasi - da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika i međunarodne zajednice, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH?