Zlatko Lagumdžija o svemu pomalo
0

"Nadam se da će Tadić osuditi referendum u RS-u"

Sarajevo-x.com
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija obratio se javnosti u vezi sa nekoliko aktuelnih pitanja. Lagumdžija je govorio o ponovo aktueliziranom problemu sa rezidencijom kardinala Vinka Puljića i referendumu u Republici Srpskoj.

"Odgovorno tvrdim da deložacije neće biti i Kardinal Puljić će ostati u svom stanu. Treba ponoviti da je krajem prošle godine postignut konačni dogovor u vezi stana kojeg koristi Kardinal Vinko Puljić i da je tadašnja vlada preuzela obavezu da to i realizira. Ponovna najava deložacije je isključivo rezultat besmislenih administrativnih problema i javašluka pojedinaca. Nažalost, kada sam prije par dana čuo da ovaj problem još uvijek nije riješen razgovarao sam sa premijerom Nikšićem i advokatom porodice koja je u sporu, na osnovu čega vam zelim jos jednom naglasiti da će taj nepotrebni problem biti riješen na zadovoljstvo svih", rekao je u svojoj izjavi predsjednik SDP-a.

U svojoj nedjeljnoj izjavi Lagumdžija se osvrnuo i na pitanje najavljenog referenduma u RS-u.

"Kada je u pitanju podrška zvaničnog Beograda najavljenom referendumu u RS-u, a imajući u vidu da predsjednik Srbije Boris Tadić već godinama uporno ponavlja zvanični stav: "da se Srbija protivi bilo kakvom rješenju u Bosni i Herzegovina koje nema podršku sva tri naroda i dva entiteta", očekujem da će se Srbija u skladu s tim stavom nastaviti ponašati", kazao je Lagumdžija.

On je dodao da je poznato kako najavljeni referendum nema podršku sva tri naroda, oba entiteta, niti većine građana BiH te da zbog toga očekuje da će predsjednik Tadić prije susreta sa članovima Predsjedništva BiH za par dana, slijediti vlastitu logiku i principe i osuditi jednostrani poziv na referendum u jednom dijelu Bosne i Hercegovine.

"Ovo je dobra prilika i Predsjedniku Josipoviću koji je u bilateralnim susretima sa Predsjednikom Tadićem naglašavao potrebu konsenzusa, kako oni vole reći svih predstavnika naroda i građana u BiH, da se i sam javno očituje o najavljenom referendumu koji je suprotan mirovnom sporazumu i principima za koje se obojica zalažu", rekao je Lagumdžija