BiH
0

Lagumdžija pozvao Dodika da povuče odluku o referendumu

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu da je pozicija SDP-a jasna te da su oni spremni "sutra otvoriti razgovore o formiranju Vijeća ministara BiH“.

Po njegovim riječima, postoji nekoliko načina da se to uradi, a SDP će učestvovati samo u onome što će dati rezultat.

"Mislim da bi najfunkcionalnije bilo da dvije entitetske parlamentarne većine naprave, za početak, tehničku većinu za Vijeće ministara i da naprave Vijeće ministara“, kazao je Lagumdžija, ističući da se radi o četiri stranke Platforme i SNSD-u.

Dodao je da te dvije 'entitetske većine' imaju 26 od 42 poslanika u Predstavničkom domu, bez SBBBiH, SBiH, oba HDZ-a i bez SDS-a, a da u Domu naroda imaju 10 od 15 delagata.

"Postoji druga mogućnost. Ukoliko postoji spremnost da se uđe u ozbiljne ustavne reforme, onda bi dobro bilo da uključimo i predstavnike jednog ili dva HDZ-a. Mi smo spremni i na to, da se tako nešto uradi“, kazao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu, gdje je učestvovao na okruglom stolu "Koncept ustavnopravne institucionalne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih“.

Ponovio je da SDP nije spreman da pravi "onu famoznu koaliciju 'dva plus dva plus dva' koja podrazumijeva dvije srpske, dvije hrvatske i dvije bošnjačke stranke u kojoj se SDP tretira kao isključivo bošnjačka stranka.

"Mi to nismo. Mi jesmo i to, mi nismo samo to. Ukoliko mogu bez nas to da urade, mi ćemo biti opozicija tome“, kazao je predsjednik SDP-a.

Lagumdžija je danas pozvao predsjednika RS-a Milorada Dodika da povuče odluku o referendumu "jer ona ne vodi nigdje ni njega, ni RS niti bilo koga“.

"Ukoliko to ne uradi slijedi očigledno odgovarajuća akcija visokog predstavnika. Nakon akcije visokog predstavnika, Dodik će opet imati drugu priliku“, kazao je Lagumdžija, dodajući da je bolje onda da to riješi u prvoj prilici.