{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Srbija protiv nametanja rješenja u BiH"

S
4.5.2011. u 22:10
0
71
"Srbija protiv nametanja rješenja u BiH"
0
"Srbija protiv nametanja rješenja u BiH"
Boris Tadić
Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je večeras da se protivi bilo kakvom nametanju rješenja u BiH i ocijenio opasnim spekulacije o tome da bi neki političari mogli da budu isključeni iz političkog života zbog najavljenog referenduma u Republici Srpskoj.
"Rešenje nije nametanje odluka, niti isključivanje nekog od na izborima izabranih iz političkog procesa. Te ideje da će doći do suspenzije predstavnika pojedinih naroda i entiteta su opasne i Srbija im se protivi. Spreman sam da razgovaram o tome sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i svim evropskim političarima", rekao je Tadić novinarima u Kragujevcu.

Prema njegovim riječima, rješenje najnovije političke krize u BiH može biti pronađeno samo kompromisom, i to važi i za RS i za Federaciju BiH i za međunarodne predstavnike i za hrvatske političare u BiH.

"Prošlo je vreme folklornog patriotizma i nacionalnih politika koje ne sagledavaju koje su konsekvence određenih političkih činova. Baš u ime nacionalne i regionalne politike protivim se podjeli BiH, ali se borim i za status srpskog naroda u BiH", objasnio je Tadić.

On je istakao da, uprkos neprijatnim asocijacijama koje u BiH izaziva sama riječ "referendum", najavljeno izjašnjavanje građana RS o Sudu i Tužilaštvu BiH nema nikakve veze sa teritorijalnom cjelovitošću te zemlje.

"Najvažnija stvar je očuvanje integriteta BiH i to nije samo politika uslovljena našim interesima na Kosovu, već je i pretpostavka mira. Očuvanje integriteta susjednih zemalja je pretpostavka mira i zato se protivim svakoj ideji podjele BiH", poručio je Tadić.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini Narodna skupština RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: