Lider Jedinstvene Srbije
0

Marković: Raspisivanje referenduma u RS-u je velika greška

FENA
Poslanici Skupštine Srbije različito gledaju na najavljeni referendum u Republici Srpskoj (RS) o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o sudu i tužilaštvu Bosne i Hercegovine, od toga da nije pravi momanat za njegovo održavanje, do toga da treba podržati odluku zvaničnika tog bh. entiteta.

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je novinarima u parlamentu da se problem koji je nastao nakon što su zvaničnici RS-a najavili referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, može riješiti jedino dijalogom.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić smatra da je pitanje referenduma unutrašnje pitanje RS-a i da se sama inicijativa bazira na demokratskom pravu naroda.

"Da li će to dovesti do destabilizacije političkih prilika? Ako to može dovesti do destabilizacije onda postoji problem poštovanja demokratskog prava svih građana, pa i građana RS-a", ukazao je Ružić.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković smatra da ovo nije pravi momenat za raspisivanje referenduma i da je to velika greška.

"Ovo nije pravi momenat za referendum budući da Srbija pomaže RS i da do kraja godine treba da stekne status kandidata, a takva odluka može da pokvari odnose u međunarodnoj zajednici", rekao je Marković.

Liberali su mišljenja da su dešavanja u Bosni i Hercegovini posljedica činjenice da ta država pokušava da funkcioniše u okviru koji je postavljen prije 15 godina, i ovlašćenja entiteta i međunarodnog predstavnika su posljedica takvog sistema.

Poslanik te stranke Bojan Đurić smatra da je važna pozicija Srbije, koja treba da doprinese da BiH postane funkcionalna država, da svi narodi i entiteti nemaju osjećaj uskraćenosti za prava, i da ide prema evroatlanskim integracijama, što je jedini način da svima u BiH bude bolje.

"Očigledno je da smo došli do krizne situacije i da svaka odluka koja je donijeta i ona o referendumu i ona koja se očekuje od međunarodnih predstavnika dodatno diskredituje te napore", naveo je Đurić.

Nova Srbija podržava inicijativu parlamenta RS-a o održavanju referenduma o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o sudu i tužilaštvu BiH.

Šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić smatra da bilo kakvo odstupanje od odluka parlamenta RS-a predstavlja omalovažavanje RS i njene vlade.

"Neshvatljivo je zbog čega neko sa strane toliko želi da nametne svoj uticaj i da skupštinske odluke ignoriše i poništi. Daytonski sporazum jasno je definisao položaj RS-a i do sada se ni jednim potezom nije izašlo iz tog okvira", naglasio je Ilić.

I radikali smatraju da odluku o referendumu u RS-u treba podržati, jer je takav vid izjašnjavanja građana, kako su istakli, jedan od najvažnijih vidova demokratije.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović izrazio je nadu da će predsjednik RS-a Milorad Dodik ostati pri odluci o održavanju referenduma i da će taj referendum pokazati da više nema popuštanja.