{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Referendum je unutrašnje pitanje BiH u koje se Srbija neće miješati"

F
5.5.2011. u 19:43
0
37
"Referendum je unutrašnje pitanje BiH u koje se Srbija neće miješati"
0
"Referendum je unutrašnje pitanje BiH u koje se Srbija neće miješati"
Boris Tadić
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u četvrtak kako smatra da je referendum što ga namjeravaju provesti vlasti Republike Srpske unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine te da je spreman razgovarati o BiH s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom i predstavnicima Europske unije.
Tadić je nakon sastanka s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom u četvrtak u Beogradu, upitan za komentar o referendumu o sudu i državnom tužilaštvu BiH što ga namjeravaju provesti vlasti Republike Srpske, novinarima rekao kako Srbija na taj referendum gleda kao na unutrašnje pitanje BiH u koje se ne želi mješati, ali ne bi poduprla nikakvo dovođenje u pitanje cjelovitosti BiH.

"S gospodinom Inzkom i predstavnicima Europske unije spreman sam u svakom trenutku razgovarati o BiH i o izazovima te Srbiji susjedne zemlje i ja vjerujem da ću idućih dana s njima obaviti razgovor", rekao je Tadić i dodao kako Srbija smatra da je integritet BiH iznimno važan za stabilnost zemalja u susjedstvu.

Zbog toga su, kako je rekao, za Srbiju nepromjenljiva sva načelna stajališta koja proistječu iz Daytonskog sporazuma da odluke donose legitimni predstavnici triju naroda i dvaju entiteta, to jest predstavnici građana BiH. Pitanje referenduma za Srbiju je pitanje unutrašnje politike BiH u koje se ne želi miješati, zaključio je Tadić.

"Ali pitanju bilo kakvoga mogućeg referenduma o izdvajanju nekog od entiteta iz BiH Srbija pristupa na drugačiji način i mi ne možemo poduprijeti nikakav politički način odlučivanja o podjeli BiH i dovođenja u pitanje integriteta te nama susjedne zemlje", istaknuo je.

Dodao je kako Srbija snažno podupire cjelovitost BiH, podsjećajući da je ona garant Daytonskog sporazuma te da je to njezina međunarodno-pravna obaveza.

"To je i načelna pozicija Republike Srbije", zaključio je Tadić, dodajući da bi drugačiji pristup ugrozio srbijanske pozicije na Kosovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: