Odluka Vlade
14

Redžo Mehić: Povećanje najnižih penzija za 11 KM je skromno

Klix.ba
Redžo Mehić (Foto: Jabuka.tv)
Redžo Mehić (Foto: Jabuka.tv)
Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić kazao je za Klix.ba kako je povećanje najniže penzije za 11 KM skromno.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj 130. sjednici odluku o povećanju najniže penzije za 3,2 posto. S obzirom na to da je najniža penzija u FBiH u januaru 2019. godine iznosila 348,06 KM, može se zaključiti da se penzioneri mogu nadati povećanju od najmanje 11 KM.

Mehić nam je rekao kako je povećana samo najniža penzija sa 348 KM na 359 KM, što je i predviđeno Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH. Kako kaže, stvoreni su materijalni uslovi za povećanje s obzirom na to da je rast BDP-a u prošloj godini bio 3,2 posto te da je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje poslovao pozitivno.

"To se desilo na osnovu našeg zahtjeva i prijedloga direktora Federalnog zavoda PIO od 8. januara. Prije ovaj prijedlog nije mogao biti usvojen jer nije bio usvojen budžet FBiH za 2019. godinu i Plan finansiranja Federalnog zavoda PIO", kazao je Mehić.

On je istakao da je Vlada FBiH ozakonila ono što je usvojio Parlament FBiH.

"Skromna su to sredstva, ali nije bilo više mogućnosti. Zemlje u okruženju godišnje povećavaju penzije za dva ili tri posto. Sredstva su skromna jer je sve manji broj radnika, a sve veći broj penzionera. Puno ljudi odlazi u inozemstvo, ne plaćaju se doprinosi, ima rada na crno, korupcije i tako dalje", zaključio je Mehić.