Teške kvalifikacije
9

Reakcija RTRS-a na optužbe: Tvrdnje Borisa Grujića su prepune laži i krivotvorina

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon niza optužbi i teških kvalifikacija koje je na račun rukovodstva RTRS-a, odnosno direktora Draška Milinovića i urednika Informativnog programa Siniše Mihailovića, izrekao Boris Grujić, stigla je i reakcija iz te medijske kuće, odnosno uređivačkog kolegija.

"Novinari i urednici RTRS-a su isključivo profesionalno vodili komunikaciju s Goranom Suvarom, vodeći se činjenicom da je on bio u stanju da razotkrije namještenu aferu koju je produkovao Nebojša Vukanović, savjetnik tadašnjeg predsjednika SDS-a Mladena Bosića. Podsjećamo da je Suvara tada ponudio snimak u kojem je jasno potvrđeno da su mu Vukanović i visokopozicionirani član ove stranke Bojo Gašanović za usluge platili 50 hiljada eura", ističe uređivački kolegij.

Dodaje da je ovo samo još jedan od konstantnih napada na RTRS, čiji urednici, novinari i rukovodstvo svakodnevno trpe razne pritiske i prijetnje, o čemu su, kao i u ovom slučaju, obaviještene nadležne institucije.

"I ovaj napad je posljedica dogovora ministra sigurnosti i čovjeka s kojim je on i nedavno prijetio. Poručujemo mu i ovaj put da nećemo prestati da radimo svoj posao i da ne postoji način na koji će nas uplašiti. RTRS nikada nije koristio novac u ovim komunikacijama, a pogotovo ne sa svojih računa. Ovo Boris Grujić odlično zna, jer je prisustvovao snimanjima Suvare, budući da je bio njegov najbliži saradnik i čovjek koji je učestvovao u dogovoru SDS-a i Gorana Suvare. Problem je nastao kada je Suvara uhapšen pa je ucjenjivao RTRS i urednika IP-a, što je prijavljeno MUP-u Republike Srpske. Tražio je novac, posao za sebe i slično. Uporno smo to odbijali, ne želeći da uđemo u neki aranžman sa ovim čovjekom. O ovome postoje i dokazi. Takav naš stav je rezultirao današnjim presom, prepunim laži i krivotvorina", navode iz RTRS-a.

Pozivaju Grujića da objavi dokaze o bilo čemu što tvrdi, a ministra sigurnosti Dragana Mektića da upravo Grujića preispita o njegovoj ulozi u svim aktivnostima Gorana Suvare.

"Podsjećamo javnost da postoji i policijska prijava upućena zbog prenošenja 50 hiljada uvra u Srbiju i krivično djelo koje su počinili Nebojša Vukanović i Bojo Gašanović, a u kojem je odlučnu ulogu upravo odigrao Boris Grujić. Isti Grujić je učestvovao i u približavanju Mladena Bosića i Gorana Suvare, o čemu je ranije i javno govorio", stoji u saopštenju uređivačkog kolegija RTRS.