{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razmatranje zabrane fašističkih organizacija

F
12.5.2010. u 07:04
0
60
Razmatranje zabrane fašističkih organizacija
0
Razmatranje zabrane fašističkih organizacija
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici sazvanoj za danas u Sarajevu trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
U cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i nasilja među narodima i građanima BiH, predloženim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja, registrovanja fašističkih i neofašističkih organizacija, kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u BiH.

Poslanici bi u drugom čitanju trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima, kao i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava.

Predviđeno je razmatranje i Prijedloga zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) u sudskim postupcima, čime BiH stvara zakonske uvjete za vođenje DNK registara koji postoje u 26 evropskih zemalja.

Predstavnički dom bi se, između ostalog, trebao izjasniti i o zahtjevu poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predloženim zakonom se predviđa obavezno glasanje, kao i to da svaki državljanin BiH koji ima biračko pravo i koji izvrši svoju obavezu glasanja na općim izborima 2010. i na svim sljedećim izborima u BiH ima pravo na naknadu troškova u visini od 100 KM.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Izvještaj o radu Privremene komisije za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, koja nije uspjela postići dogovor o nekoliko spornih pitanja vezanih za popis stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: