{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva

F
13.7.2010. u 07:30
0
2
Danas o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva
0
Danas o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva
Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, koji je ranije usvojio Predstavnički dom.
Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH je danas podržala principe predloženog zakona.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se izjasne o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Delegati bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH; Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima te Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava.

U prvom čitanju bi, između ostalog, trebao biti razmatran Prijedlog okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Pred delegatima bi se trebali naći: Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2009. godinu; Izvještaj o radu Komisije za koncesije BiH za 2009. godinu te Izvještaj o okolnostima u vezi sa izdavanjem CEMT dozvola za 2009. godinu prijevoznicima u BiH.

Trebalo bi biti razmatrano i imenovanje predstavnika akademske zajednice i nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije kao i prijedlog za imenovanje Ante Matića za člana Komisije za koncesije BiH iz Federacije BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: