Vrhovni sud FBiH
0

Razmatra se žalba na presudu u predmetu Muhamed Ali Gaši i drugi

FENA
Foto: San
Foto: San
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH nastavilo je danas razmatranje žalbi na nepravomoćnu presudu Kantonalnog suda Sarajevo u predmetu Muhamed Ali Gaši i drugi.

U nastavku javne sjednice zastupnici odbrane obrazložili su žalbene navode na prvostepenu presudu.

Uvodno izlaganje u vezi sa spomenutom žalbom podnio je advokat Zdravko Rajić, ukazujući na specifičnosti koje su pratile proces protiv Gašija i drugih, ustvrdivši da se radi o postupku koji je izložen svojevrsnom medijskom i pritisku drugih subjekata.

Advokat Dragan Barbalić govorio je o navodnim nezakonitostima, te bitnim povredama KZ-a i ZKP-a, prigovarajući na kontradiktornost izreke i pisanog otpravka prvostepene presude.

Advokatica Vasvija Vidović elaborirala je inkriminaciju koja se odnosila na tkz. zločinačku organizaciju, fokusirajući se na "manjkavosti" u tom pogledu te na navodno pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Kako je planirano, javna sjednica u ovom predmetu bit će nastavljena i narednih dana, do kraja aprila.

Kantonalni sud Sarajevo izrekao je 23. juna 2009. presudu kojom je Muhamed Ali Gaši osuđen nepravomoćno na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Prvostepenom presudom na jedinstvenu kaznu zatvora osuđeni su suoptuženici u ovom predmetu - Mirso Krasnić na šest godina i šest mjeseci, Edin Hot na četiri godine, a Aziz Gaši na tri godine i pet mjeseci.

U istom predmetu Engin Proho je nepravomoćno osuđen na dvije godine i šest mjeseci, Sinan Ljuca na dvije godine i pet mjeseci, Amir Kasumić na jednu godinu i šest mjeseci, te Muharem Čaušević na jednu godinu zatvora.

Vrhovni sud FBiH u decembru prošle godine zaprimio je spis u predmetu Muhamed Ali Gaši i drugi na odlučivanje po žalbama uloženim na presudu Kantonalnog suda Sarajevo.

Žalbe na prvostepenu presudu uložili su Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, okrivljeni i njihovi branitelji.