Zbog prijetnji novinarki "Dana"
0

Podignuta optužnica protiv Muhameda Ali Gašija

Piše: A. Kovač
Foto: San
Foto: San
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Muhameda Ali Gašija koji se tereti zbog krivčnog djela ugrožavanja sigurnosti. Naime, Gaši je 29. jula 2007.godine u Drveniku, Rrpublika Hrvatska, na plaži, sa nepoznatom muškom osobom prijetio novinarki magazina “Dani” Dženani Karup-Druško.

Kako se navodi u optužnici, Gaši je novinarki, koja se na plaži nalazila u društvu supruga, kćerke i majke, prišao i kazao: “prestani pisati o meni, okani se mene i moje porodice ili ću krenuti na tebe i tvoju porodicu, imam ja dijete, imaš i ti dijete, ja ću ugroziti tvoju obitelj, j… ti majku muslimansku, ja sam Albanac”, a što je kod Dženane Karup-Druško izazvalo osjećaj straha za vlastitu sigurnost i sigurnost njen porodice.

Optužnicu je potvrdio Općinski sud u Sarajevu.

Inače, Gaši se trenutno nalazi u pritvoru jer je prvostepenom presudom sarajevskog Kantonalnog suda osuđen na 20 godina zatvora zbog zločinačke organizacije koja je počinila više krivičnih djela.

Osim Gašija, prvostepenom presudom osuđeni su i Mirso Krasnić na šest i po godina, Edin Hot četiri, Muhamedov brat Aziz Gaši na tri godine i pet mjeseci zatvora.

Engin Proho osuđen je na dvije i po godine, Sinan Ljuca na dvije godine i pet mjeseci, Amir Kasumić na godinu i po i Muharem Čaušević na 12 mjeseci zatvora.

Muhamed Ali Gaši i Krasnić nalaze se u pritvoru, a ostali se brane sa slobode.

U Vrhovnom sudu Federacije BiH za 22. april ove godine zakazana je sjednica na kojoj će se razmatrati žalbe optužbe i odbrane na prvostepenu presudu.