Ustavni sud BiH
0

Odbačena apelacija Muhameda Alija Gašija i ostalih

SRNA
Foto: San
Foto: San
Ustavni sud BiH upozorio je danas da je u praksi konstantno prisutan pravni problem povrede prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

U ovoj instituciji ističu da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud BiH danas je riješio 216 pojedinačnih apelacija, od kojih 17 apelacija u meritumu, 55 apelacija je odbacio zbog očigledne nedopustivosti, dok je 145 apelacija odbacio zbog drugih razloga nedopustivosti, saopšteno je iz ove institucije.

U više meritornih odluka Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima, tako da je na današnjoj sjednici čak u šest od devet meritornih odluka  raspravljao o povredi prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

Ustavni sud BiH, između ostalih, kao neosnovanu odbio je apelaciju Gojka Srdića podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Federacije BiH od 15. novembra 2007. godine i presude Kantonalnog suda u Bihaću od 27. jula 2007. godine, jer je zaključio da nema povrede prava na pravično suđenje.

Ovaj sud je odbacio kao preuranjenu apelaciju Muhameda Alija Gašija, Aziza Ali Gašija, Amira Kasumića, Engina Prohe, Muharema Čauševića, Edina Hote i Sinana Ljuce u odnosu na član 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te kao "ratione materia" inkompatibilnu sa Ustavom BiH u odnosu na član 10. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i član 14. stav 1. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Muhamed Ali Gaši osuđen je prošle godine na Kantonalnom sudu u Sarajevu na 20 godina zatvora zbog udruživanja u zločinačku organizaciju. 
Presuda je izrečena i  Ali Gašijevom bratu Azizu Gašiju te Amiru Kasumiću, Enginu Prohi, Muharemu Čauševiću, Edinu Hoti i Sinanu Ljuci. Oni se između ostalog terete za iznudu, nasilničko ponašanja, zelenaštvo, bespravnju gradnju, pranje novca, pokušaj ubistva i ubistvo.