Vrhovni sud FBiH
0

Odgođena žalbena sjednica u predmetu Muhamed Ali Gaši i ostali

Piše: Am. K.
Foto: San
Foto: San
Žalbena sjednica na kojoj su se trebale razmatrati žalbe optužbe i odbrane na prvostepenu presudu Muhamedu Ali Gašiju i ostalim, optuženim za zločinačku organizaciju u sklopu koje su počinili više krivičnih djela, a koja je danas trebala početi u Vrhovnom sudu Federacije BiH, odgođena je za petak.

Naime, Zdravko Rajić, branilac Muhameda Ali Gašija, zatražio je izuzeće sudskog Vijeća čiji je predsjedavajući sudija Malik Hadžiomeragić, a članovi sudije Nidžara Zlotrg i Vjekoslav Lovrić.

Rajić je zahtjev za izuzeće obrazložio tim što su članovi Vijeća ranije odlučivali o produženju pritvora Muhamedu Ali Gašiju i Mirsi Krasniću. Rajić je zatražio i izuzeće predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH Amira Jaganjca, s obzirom da je on donio rješenje o produženju pritvora.

Odluka o zahtjevima odbrane optuženih bit će donijeta sutra.

Naime, Muhamed Ali Gaši je prvostepenom presudom sarajevskog Kantonalnog suda osuđen na 20 godina zatvora zbog zločinačke organizacije koja je počinila više krivičnih djela.

Osim Gašija, prvostepenom presudom osuđeni su i Mirso Krasnić na šest i po godina, Edin Hot na četiri, Muhamedov brat Aziz Gaši na tri godine i pet mjeseci zatvora.

Engin Proho osuđen je na dvije i po godine, Sinan Ljuca na dvije godine i pet mjeseci, Amir Kasumić na godinu i po i Muharem Čaušević na 12 mjeseci zatvora.

Muhamed Ali Gaši i Krasnić nalaze se u pritvoru, dok se ostali brane sa slobode.