Sud BiH
0

Sedam osuđenih za ratne zločine konačnu presudu čeka na slobodi

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Pred Sudom BiH konačnu presudu trenutno na slobodi čeka sedam osoba koje su za ratne zločine nepravosnažno osuđene na kazne u rasponu od pet do 14 godina zatvora.

U petak, 21. maja, čekajući izricanje pravosnažne presude na slobodi, pobjegao je Momir Savić, bivši komandir Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) osuđen za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, te je za njim raspisana potjernica.

Savić je pravosnažno osuđen na 17 godina zatvora, a na slobodi je - uz mjere zabrane - boravio od decembra 2008. godine. Iako nije prisustvovao izricanju prvostepene presude u julu 2009. godine, Sudsko vijeće mu nije odredilo pritvor.

“U ovom momentu nije neophodno izreći mjeru pritvora da bi se osiguralo njegovo prisustvo. Ove mjere zabrane su se do sada pokazale kao adekvatne”, kazao je tada Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

U februaru 2010. godine Savić se pojavio pred Apelacionim vijećem, te je prilikom iznošenja žalbi na prvostepenu presudu kazao da “ima mirnu savjest” jer nije uradio ništa od onoga što se navodi u optužnici.

Nakon izricanja pravosnažne presude u proljeće 2009. pobjegao je i Mirko Todorović, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u zločinu protiv čovječnosti počinjenom u Bratuncu. Todorović je pušten na slobodu prije izricanja pravosnažne presude jer je u pritvoru proveo devet mjeseci, a što je bio zakonski rok koliko se neko može zadržati u pritvoru nakon izricanja prvostepene presude.

Sve češća bjekstva optuženih nakon izricanja presuda bila su i razlog zbog kojeg je Parlamentarna skupština u novembru 2009. usvojila izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH prema kojima osobe osuđene na više od pet godina zatvora moraju biti lišene slobode odmah nakon izricanja nepravosnažne presude.

Ipak, ove mjere se ne mogu primijeniti na osobe koje su osuđene prije usvajanja izmjena zakona, kao što je riječ o Saviću, Todoroviću i ostaloj sedmorici optuženih, potvrdili su nam u državnom Ministarstvu pravde.

Sa slobode se trenutno brane Milko Mučibabić, osuđen na pet godina i tri mjeseca za zločine u Nevesinju; Miodrag Nikačević, osuđen na osam godina zatvora za zločine u Foči; Sreten Lazarević, Dragan Stanojević, Mile Marković i Slobodan Ostojić, koji su osuđeni na ukupno 27 godina zatvora zbog zločina u Zvorniku; kao i Mirko Vračević, osuđen na 14 godina za zločine u Vojnom kod Mostara. Ovi optuženi čekaju izricanje konačne presude pred Sudom BiH, javio je BIRN.