{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razgovori o novom stand-bay aranžmanu sa MMF-om

S
24.7.2012. u 17:00
0
0
Razgovori o novom stand-bay aranžmanu sa MMF-om
0
Razgovori o novom stand-bay aranžmanu sa MMF-om
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda upoznao je danas u Sarajevu vodećeg ekonomistu Svjetske banke Abebe Adugna o trenutnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH i o završenim pregovorima o novom stand-bay aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
Bevanda je rekao da je ovim aranžmanom predviđeno da ukupne makroekonomske politike BiH budu usklađene sa smjernicama MMF-a, što su istovremeno i uslovi Svjetske banke za odobravanje DPL 2 i DPL 3 -programima zajma za politiku razvoja.

U saopštenju iz Vijeće ministara BiH navodi se da je riječ o programskoj seriji od tri DPL-a gdje svaki prethodni postavlja uslove koji moraju biti ispunjeni za dobijanje naredne serije.

Smjernice se odnose na fiskalnu konsolidaciju i ograničenje rasta plata, očuvanje trajne stabilnosti valutnog odbora i napredovanje u strukturalnim reformama, uvođenje restriktivnih mjera radi ograničavanja fiskalnog deficita, jačanje finansijskog sistema i usvajanje legislative s ciljem povećanja akciza i usklađivanje sa stopama u EU.

Naglasivši da će misija Svjetske banke raditi na projektu budžetske podrške za BiH, Adugna je rekao da Svjetska banka želi da pruži punu podršku BiH u provođenju reformi.

Svjetska banka je 2010. godine odobrila prvi DPL u iznosu od 100 miliona dolara, a preostala dva programa DPL 2 i DPL3 predviđena su za 2012.,odnosno 2013.godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: