{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda se nada da će biti odobren stand-by aranžman sa MMF-om

F
10.9.2012. u 13:02
0
10
Bevanda se nada da će biti odobren stand-by aranžman sa MMF-om
0
Bevanda se nada da će biti odobren stand-by aranžman sa MMF-om
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da se nada da će 24. septembra biti odobren aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).
Kako je naveo, novac od stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom bit će usmjeren u budžete, a na entitetiskim vladama je kako će ga potrošiti.

"One ga sigurno ne smiju trošiti na javnu potrošnju, budući da su odredbe pisma namjere sadržavale sve ono što znači uštede i oslobađanje prostora za javne investicije", upozorio je.

Bevanda smatra da je ispunjena strukturalna odrednica, budući da su u oba entiteta doneseni rebalansi budžeta u skladu s pismom namjere i u zadatom roku.

Predsjedavajući se nada da će aranžman biti odobren, jer nije toliko važan sam aranžman sa MMF-om koliko je bitno da se deblokiraju pregovori sa Svjetskom bankom, "da povučemo sredstva koja stoje zaleđena", a samim odobrenjem aranžmana dobija se makroekonomska pomoć Evropske komisije od 100 miliona eura koja stoji zaleđena još od 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: