Iznos od 410 miliona eura
0

Danas odluka MMF-a o stand-by aranžmanu za BiH

SRNA
Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) obavit će danas konsultacije o zahtjevu za stand-by aranžman sa BiH, najavljeno je iz MMF-a.

Ukupni aranžman sa MMF-om za BiH iznosi 410 miliona eura, od čega Republici Srpskoj pripada trećina, odnosno 136.600.000 eura.

Sredstva su namijenjena za podršku budžetima i ublažavanje efekata svjetske ekonomske krize.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić očekuju da će Izvršni odbor MMF-a odobriti stand-by aranžman za BiH.

Premijer Republike Srpske ističe da su ispunjeni svi uvjeti, te da desetak dana nakon sjednice Borda direktora MMF-a očekuje prvu tranšu, a drugu tranšu i nastavak aranžmana u decembru.

Fiskalno vijeće BiH u julu je u Sarajevu dogovorio sa delegacijom MMF-a, predvođenom šefom Misije za BiH Costasom Hristouom, detalje Pisma namjere za zaključivanje novog standbaj-aranžmana.

Ova sredstva se odobravaju na period od pet godina, od čega je grejs-period tri godine, koji je uračunat u period otplate. Sredstva bi trebalo da budu isplaćena u osam jednakih kvartalnih rata.

Na entitetskim vladama je kako će ga potrošiti, s tim da ga ne smiju trošiti na javnu potrošnju, s obzirom na to da su odredbe Pisma namjere sadržavale sve što znači uštede i oslobađanje prostora za javne investicije.