{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MMF predložio 815 miliona KM za BiH

F
19.7.2012. u 16:48
8
23
MMF predložio 815 miliona KM za BiH
8
MMF predložio 815 miliona KM za BiH
Međunarodni monetarni fond (MMF) predložio je 338,2 miliona SDR za Bosnu i Hercegovinu što je, prema zadnjem tečaju Centralne banke, ekvivalent od 815 miliona KM, od čega bi FBiH pripale dvije trećine, saznaje Agencija Fena iz Federalnog ministarstva finansija nakon sjednice Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine održanog s predstavnicima MMF-a.
Na toj sjednici, kako je tokom dana saopćeno iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH, rano jutros dogovoren je najveći broj pitanja iz Nacrta pisma namjere za zaključivanje novog stand-by aranžmana s MMF-om.

Pismo namjere ipak još nije usaglašeno, ostalo je još nekih nesuglasica i tek nakon usaglašavanja znat će se dinamika isplate i kada će biti dvije tranše u ovoj godini te u kojem iznosu, ističu iz Federalnog ministarstva finansija.

Prema saopćenju Službe za informiranje Vijeća ministara, delegacija MMF-a će revidirani tekst Pisma namjere dostaviti na razmatranje članovima Fiskalnog vijeća do kraja sedmice.

Ukoliko se postigne suglasnost s predloženim tekstom, Pismo namjere bit će proslijeđeno na pregled u Vašington.

Federacija BiH i Republika Srpska preuzele su obavezu usvajanja rebalansa budžeta i odluke o načinu međusobnog poravnanja u vezi s prihodima od neizravnih poreza te provedbe dogovorenih mjera strukturalnih reformi, što će Bosni i Hercegovini omogućiti sklapanje novog stand-by aranžmana.

U tom slučaju dvije tranše bile bi isplaćene do kraja godine.

Potpisivanje Pisma namjere s MMF-om otvorit će mogućnosti za dobijanje sredstava za provedbu reformi u BiH od Evropske komisije (EK) i Svjetske banke (WB).

Sjednici Fiskalnog vijeća, uz predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Fiskalnog vijeća Vjekoslava Bevandu i zamjenika predsjedavajućeg te državnog ministra finansija i trezora Nikolu Špirića, prisustvovali su predsjednici entitetskih vlada Nermin Nikšić i Aleksandar Džombić, ministri finansija FBiH Ante Krajina i Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Uime guvernera Centralne banke BiH prisustvovao je viceguverner Radomir Božić, a uime Brčko Distrikta BiH Mato Lučić, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: