{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda se nada da će biti odobren stand-by aranžman sa MMF-om

S
24.9.2012. u 22:10
0
7
Bevanda se nada da će biti odobren stand-by aranžman sa MMF-om
0
Bevanda se nada da će biti odobren stand-by aranžman sa MMF-om
Vjekoslav Bevanda
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda nada se da će Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda 26. septembra razmatrati zahtjev BiH za stand-by aranžman i da će aranžman potom biti i odobren.
U kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Srni je rečeno da je novac od stand-by aranžmana sa MMF-om namijenjen za podršku budžetima entitetā i da će biti raspodijeljen u omjeru dvije trećine za Federaciju BiH i jedna trećina za Republiku Srpsku.

Na entitetskim vladama je kako će ga potrošiti, s tim da ga ne smiju trošiti na javnu potrošnju, s obzirom na to da su odredbe Pisma namjere sadržavale sve što znači uštede i oslobađanje prostora za javne investicije.

Ako Odbor MMF-a odobri zahtjev, ukupan iznos sredstava koja bi se mogla doznačiti BiH biće 338,20 miliona specijalnih prava vučenja /SDR/, a sredstva iz prve tranše iznosiće oko 50,73 miliona SDR.

U kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH naglasili su da će doznačavanje eventualnih narednih tranši zavisiti od uspješno zaključenih kvartalnih pregleda programa.

U vezi s tim, kako je rečeno Srni, ako se sve bude pozitivno odvijalo, prvi pregled programa mogao bi da bude urađen do kraja ove godine, najvjerovatnije 10. decembra.

Aranžman će trajati dvije godine sa mogućnošću produženja za još jednu godinu.

Fiskalni savjet BiH dogovorio je polovinom jula u Sarajevu sa delegacijom MMF-a, predvođenom šefom Misije za BiH Kostasom Hristuom, detalje Pisma namjere za zaključivanje novog stand-by aranžmana.

Vrijednost SDR-a određuje se na osnovu dnevnog prosjeka srednjih vrijednosti četiri svjetske valute, odnosno, vrijednosti američkog dolara, eura, japanskog jena i britanske funte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: