BiH
65

Ratni zločinac Dario Kordić danas izlazi iz zatvora

Klix.ba
Dario Kordić
Dario Kordić
Dario Kordić, haški osuđenik na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u Lašvanskoj dolini, danas će izaći iz zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne.

Kordić je kaznu služio u zatvoru u Grazu, u Austriji, a danas će u popodnevnim satima doputovati u Zagreb. Pristaše ratnog zločinca Kordića najavljuju doček na zagrebačkom aerodromu, kao i proslave u u nekim bh. gradovima.

Bio jedan od vodećih političara Herceg-Bosne od 1992. do 1995. godine. Bio je potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. Na kaznu od 25 godina zatvora osudio ga je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ), među ostalim, i za zločin počinjen u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine kada je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Kordić je bio jedan od zapovjednika ove akcije HVO-a.

Poruka dobrodošlice osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u selu Stojkovići kod Novog Travnika (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Poruka dobrodošlice osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u selu Stojkovići kod Novog Travnika (Foto: Čitatelj/Klix.ba)

Kordić je služio kaznu zbog kršenja običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti.