{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kermo: Pravda nije zadovoljena, a Dario Kordić neka zaobilazi Ahmiće

3.6.2014. u 20:29
142
Kermo: Pravda nije zadovoljena, a Dario Kordić neka zaobilazi Ahmiće
142
Dario Kordić, osuđenik na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u centralnoj Bosni, krajem ove sedmice izlazi iz zatvora nakon odležane dvije trećine kazne.
Kordić je bio jedan od vodećih političara Herceg-Bosne od 1992. do 1995. godine. Bio je potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH. Na kaznu od 25 godina zatvora osudio ga je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ), među ostalim, i za zločin počinjen u selu Ahmići 16. aprila 1993. godine kada je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila. Kordić je bio jedan od zapovjednika ove akcije HVO-a.

Zločin protiv čovječnostiPrema trenutno dostupnim informacijama, Kordić će u četvrtak izaći iz zatvora u Grazu, u Austriji, gdje je služio kaznu zbog kršenja običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti. Iz Graza će biti prebačen u Beč, gdje će noć provesti u tamošnjem zatvoru te nakon toga će doputovati u Zagreb. Pristaše ratnog zločinca Kordića, najavljuju doček na zagrebačkom aerodromu, kao i proslave Hercegovine.

Za to vrijeme, porodice žrtava, oni koji su preživjeli stravičan zločin u centralnoj Bosni, prvenstveno u Ahmićima, s ogorčenjem gledaju na sve to. Još jedan ratni zločinac izlazi iz zatvora prije odsluženja kazne. To nije zadovoljena pravda, to je nagrada zločincu, kažu nam Ahmićani.

"Šta se može reći o tome svemu? Dobio je 25 godina zatvora, odslužio je samo dvije trećine. To nije kazna! Živio je u zatvoru-hotelskom smještaju, kao bubreg u loju", rekao je za Klix.ba predsjednik Udruženja "16. april" iz Ahmića Elvedin Kermo.

Oni koji pripremaju doček i slave Kordića, ne razlikuju se od njega. Oni podržavaju zločin nad nedužnim civilima Lašvanske doline, smatra naš sagovornik. Doček Kordića je najavljen na aerodromu u Zagrebu, a podrška mu je data i širom Hercegovine, gdje su izvješeni transparenti "Čekamo te Dario! Junak Herceg-Bosne" i slični.

"Ti ljudi koji slave Kordića ne žele ni suživot, ni pomirenje među narodom. Oni su isti kao i on, koji je smišljao, planirao i organizirao zločin. S takvima se ne može živjeti, jer oni to ne žele. Zločin treba nazvati zločinom i osuditi ga, na bilo kojoj strani da se dogodio, radi budućnosti. Istina se treba znati, ali mi ni dan danas ne znamo gdje je još 30 tijela. Njih još 30 nisu našli smiraj, a zločinci već izlaze na slobodu. svjedoci imuru, direkti nizvršioci nisu osuđeni, i to je ono što je žalosno", kaže Kermo.

Najmlađa žrtva je bila beba od tri mjesecaŽrtve boli široka podrška koju Kordić uživa među hrvatskim stanovništvom u BiH, pa i u crkvenim krugovima. Naime, prilikom povremenih izlazaka iz zatvora, Kordić je redovno odlazio u crkve u Austriji, gdje je držao i govore, a crkveni službenici i sa ovih prostora su ga posjećivali i davali mu otvorenu podršku.

"On ga smatraju hrvatskim herojem, nažalost. I Crkva ga kao takvog predstavlja, političari su ga išli posjećivati, neki javno, neki krišom. Njegov izlazak na slobodu zapravo ništa ne mijenja, to je samo teret i psihičko ubistvo porodica žrtava i onih koji su preživjeli. On će sutra možda govoriti da mu je žao, da nije on kriv, možda će poželjeti i da dođe pokloniti se žrtvama, ali neka Ahmiće zaoblilazi u širokom luku. Ovdje neka ne dolazi, nikada! Čak i ako uputi, mi ne želimo njegovo izvinjenje, niti nam to šta može pomoći. Kad nije bio čovjek devedesetih godina, ne treba ni sada", smatra Kermo.

Pripadnici HVO-a počinili su masakr nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići. Bio je to jedan od najvećih zločina u proteklom ratu. Krvavi događaji u Ahmićima su počeli 16. aprila rano ujutro. Zapaljena je većina bošnjačkih kuća te je srušena i džamija. Među ubijenima su žene i djeca. Najstarija žrtva imala je 81 godinu, a najmlađa je bila beba od tri mjeseca. Zločin u Ahmićima otkrile su snage UN-a.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: