{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Raspisan konkurs za glavnog državnog tužioca: Gordana Tadić se kandiduje uprkos brojnim aferama

Piše: Ervin Mušinović/Klix.ba
17.8.2018. u 20:47
88
121
Raspisan konkurs za glavnog državnog tužioca: Gordana Tadić se kandiduje uprkos brojnim aferama
88
Raspisan konkurs za glavnog državnog tužioca: Gordana Tadić se kandiduje uprkos brojnim aferama
Gordana Tadić (Foto: N. G./Klix.ba)
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine raspisalo je javni konkurs za izbor 21 tužioca i sudije u BiH. Među oglašenim pozicijama nalaze se i pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH te glavnog tužioca Tužilaštva FBiH. Aktuelna vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić nada se da će biti izabrana na čelo najvažnijeg pravosudnog organa u BiH.
Konkurs za izbor tužioca i sudija koji je raspisan jučer (16. augusta) ostaje otvoren do 31. augusta 2018. godine. VSTV je u okviru javnog konkursa raspisao i konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić, koja već dvije godine rukovodi Tužilaštvom BiH, ranije je potvrdila kako će se kandidovati za poziciju glavne tužiteljice. Ona je na čelo državne pravosudne institucije došla nakon smjene Gorana Salihovića s pozicije glavnog državnog tužitelja.

Njen mandat na funkciji vršiteljice dužnosti ostat će upamćen po prepirkama s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, sukobom s direktorom Federalne uprave policije (FUP) Draganom Lukačem zbog toga što je predmet "Ramiz Delalić" dodijelila tužiocu Olegu Čavki, ali i odbijanjem optužnice protiv svih optuženih zbog odluke vlasti u RS-u da održe referendum o neustavnom Danu Republike Srpske.

Sud BiH 2017. godine zaključio je da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret. Prije toga, Tužilaštvo BiH iz optužnice je izbacilo imena predsjednika RS-a Milorada Dodika, predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na čelu s Tadić već dvije godine odbija komentarisati neustavno obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske i odgovoriti na pitanja da li u ovoj pravosudnoj instituciji još uvijek postoji formiran predmet koji se odnosi na proslavu 9. januara kao Dana RS-a, a na osnovu rješenja o neprovođenju odluke Ustavnog suda BiH te koliko je tačno predmeta formirano, a koji imaju direktne veze s obilježavanjem 9. januara.

Zanimljiva je informacija i da Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH još uvijek istražuje prijavu direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača protiv vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Tadić se našla i na udaru kritika bosanskohercegovačkih medija zbog postupanja državnog pravosuđa nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona pokušalo spriječiti organe države BiH da prebace migrante u Mostar. Žurnal je u augustu objavio da je glavna državna tužiteljica upozorila SIPA-u da policijskog komesara MUP-a HNK Iliju Lasića mogu saslušati samo u svojstvu svjedoka i to u prisustvu tužilaca Tužilaštva BiH.

Srpska demokratska stranka (SDS) javno je prozvala Tadić da je kadar predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

"Da je drugačije i da SDS i Savez za promjene imaju makar minoran utjecaj na pravosuđe, mi bismo od tužilaca tražili da budu nemilosrdni u obračunu s organizovanim kriminalom i korupcijom i sasvim je sigurno da bi lopovi danas bili tamo gdje im i jeste mjesto – iza rešetaka", navedeno je u saopćenju.

U oktobru 2017. godine Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) uputio je Uredu disciplinskog tužioca zahtjev da ispita postupanje v. d. glavne tužiteljice u Tužilaštvu BiH Gordane Tadić, u kojem je naveo nekoliko primjera spornog postupanja i ponašanja v. d. glavne tužiteljice, koji su, kako je navedeno, protivni odredbama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Prijava je uslijedila nakon niza kontradiktornosti vezanih za navodno prisluškivanje Tadić.

Disciplinsku prijavu protiv Tadić u maju 2017. godine podnio je i tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić zbog, kako je rekao, nemara i nepažnje u vršenju dužnosti. On tvrdi da je Tadić prekršila Pravilnik o radu Tužilaštva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužilaca na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obavezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

Tužilaštvo BiH postalo je krajnje netransparentno otkad se Tadić nalazi na čelu ove institucije tako da je medijima praktično onemogućeno dobivanje bilo kakvih informacija od javnog značaja u ovom organu. Tužilaštvo BiH spektakularno je najavljivalo otvaranje istraga o velikom broju političara i državnih funkcionera. U većini slučajeva do podizanja optužnica nije dolazilo, a građani BiH ostali su uskraćeni za objašnjenja zbog čega državni funkcioneri nisu procesuirani i ko je blokirao predmete koji se vode protiv njih.

VSTV je pored konkursa za izbor glavnog državnog tužitelja raspisao i konkurs za izbor dva zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnog tužioca Tužilaštva FBiH na čijem čelu se nalazi Zdravko Knežević. On je dužnost glavnog federalnog tužioca preuzeo 1. aprila 2003. godine i tu dužnost i danas obavlja, dakle punih 15 godina.

Raspisani su konkursi i za glavnog tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona, glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Goražde, glavnog tužioca Tužilaštva Posavskog kantona, glavnog tužioca Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, glavnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH, zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona i zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Kantona 10.

Do 31. augusta 2018. godine zainteresovani kandidati mogu se prijaviti i za pozicije predsjednika Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, predsjednika Općinskog suda u Srebreniku, predsjednika Osnovnog suda u Kotor Varoši, predsjednika Osnovnog suda u Doboju, predsjednika Osnovnog suda u Derventi, predsjednika Općinskog suda u Čapljini, predsjednika Osnovnog suda u Foči, predsjednika Općinskog suda u Konjicu i predsjednika Općinskog suda u Sanskom Mostu.

Oglašene su i pozicije sudije u Osnovnom sudu u Sokocu, Općinskom sudu u Cazinu i dodatnog sudije u Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH.

Kompletan konkurs možete pročitati ovdje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: