{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDS: Ranko Debevec i Gordana Tadić su izbor Milorada Dodika i HDZ-a

S
SRNA
21.1.2018. u 18:45
51
23
SDS: Ranko Debevec i Gordana Tadić su izbor Milorada Dodika i HDZ-a
51
SDS: Ranko Debevec i Gordana Tadić su izbor Milorada Dodika i HDZ-a
Ranko Debevec i Gordana Tadić
SDS ocijenio je kao manipulaciju izjavu predsjednika SNSD-a Milorada Dodika koji funkcionere Saveza za promjene smatra odgovornim za to što na čelu Tužilaštva i Suda BiH nema Srba jer je "upravo on dao zeleno svjetlo" za izbor Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH, kao i ranije Meddžide Kreso, te za vršioca dužnosti glavnog tužioca Gordanu Tadić.
"I ptice na grani znaju da Dodik kontroliše Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) preko svog kadra koji je na čelu ove institucije, te da su se i Milorad Novković i Milan Tegeltija našli na poziciji predsjedavajućeg VSTS kao njegov izbor", saopćeno je iz SDS-a.

Iz ove stranke pozivaju Dodika da objasni kako je moguće da su Milan Tegeltija i svi Srbi u VSTV-u, zajedno sa Hrvatima u tom tijelu, glasali za izbor Debevca za predsjednika Suda BiH, a ne Branka Perića koji je imao najbolje reference.

"Da li su mu smetale Perićeve kolumne i kritike, pa ga je sa svojim strateškim koalicionim partnerima iz HDZ eliminisao? Također, pitamo Dodika, kako je moguće da je u vrijeme njegove vlasti u institucijama BiH podržao izbor Meddžide Kreso na čelo Suda BiH i zašto nikada riječ kritike na račun njenog rada nije izrekao?", pitaju iz SDS-a.

U ovoj stranci tvrde da to Dodik "jako dobro zna i da je on taj koji dobrim dijelom kontroliše pravosuđe BiH, a entitetsko u potpunosti".

"Da je drugačije i da SDS i Savez za promjene imaju makar minoran utjecaj na pravosuđe, mi bi od tužioca tražili da budu nemilosrdni u obračunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom i sasvim je sigurno da bi lopovi danas bili tamo gdje im i jeste mjesto – iza rešetaka", navedeno je u saopćenju.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je danas da Srbi u institucijama i organima države nisu zastupljeni na mnogim mjestima koja bi trebalo da im pripadaju, što je rezultat podaničke politike predstavnika RS-a u vlasti na nivou BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara da li mjesto glavnog tužioca BiH treba pripasti Srbima, Dodik je rekao da je to pitanje za predstavnike Republike Srpske u organima centralne vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: