Pohvale za misiju u Afganistanu
0

Rasmussen: Aktiviranje MAP-a čim BiH riješi pitanje nepokretne vojne imovine

FENA
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Klix.ba)
Anders Fogh Rasmussen (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je danas u Sarajevu, nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH da je NATO spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo (MAP) čim BiH riješi pitanje nepokretne vojne imovine.

Kako je istaknuo, rješenje problema nepokretne vojne imovine podrazumijeva da se ona uknjiži kao državna imovina.

Rasmussena su u zgradi Predsjedništva BiH primili predsjedavajući Nebojša Radmanović i Željko Komšić, te predstavnici ureda Bakira Izetbegovića, koji boravi na samitu Organizacije islamske saradnje. On se zahvalio članovima Predsjedništva BiH na doprinosu koji su Oružane snage BiH dale u mirovnoj misiji u Afganistanu, što je pokazalo da BiH doprinosi međunarodnoj sigurnosti.

Smatra kako će BiH imati koristi od članstva u NATO-u i Evropskoj uniji.

"Pogledajte zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi i vidite kako su one imale korist od NATO-a i Evropske unije. One uživaju u sigurnosti, što ih je također učinilo privlačnim za strane investicije. BiH može doživjeti isto ako imate političku volju, a narodi BiH to zaslužuju", poručio je.

Rasmussen je zatražio od političkih lidera BiH da omoguće narodima BiH iste prilike koje imaju narodi centralne i istočne Evrope, čije su se zemlje priključile Savezu prije 10 godina.

Pritom je naglasio da je Savez spreman pomoći ove napore, ali da jedino BiH može implementirati te neophodne reforme kako bi se ostvarili ciljevi od kojih će koristi imati građani cijele BiH, oba entiteta.

Istaknuvši kako je NATO spreman da aktivira MAP čim BiH riješi pitanje nepokretne vojne imovine, Rasmussen je naveo da ovu imovinu treba uknjižiti kao državnu imovinu.

"Rješenje ovog pitanja bit će na koristi svih: država će dobiti imovinu koja joj je potrebna, a ostatak će ići entitetima i općinama koje će je ili koristiti ili prodati da bi pomogli svojih građanima", naveo je generalni sekretar NATO-a.

Što je još važnije, dodao je, rješenje bi pokazalo da se u BiH političke odluke provode, a ne samo donose i da sve strane u BiH mogu postići konsenzus i raditi zajedno na istom cilju.

Podsjetio je kako su prije skoro godinu dana glavne političke stranke u BiH postigle sporazum o nepokretnoj vojnoj imovini.

"Implemntacija ovog dogovora je uvjet za aktiviranje Akcionog plana za članstvo. NATO pozdravlja ovaj politički sporazum, ali je na vama da poduzmete naredni korak i implementirate sporazum koji ste postigli i registrirate nepokretnu vojnu imovinu kao državnu imovinu", poručio je Rasmussen.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je u svojoj izjavi istaknuo kako se nada da će ova posjeta biti korak naprijed za BiH u cjelini.

Po njegovim riječima, sa generalnim sekretarom NATO-a razmijenjena su mišljenja o dosadašnjoj saradnji BiH i NATO-a koja je "prošla veći broj uspješnih faza".

Konstatirano je da se uspješno radi na reformi Oružanih snaga BiH i da je BiH partner NATO-u u misijama mira širom svijeta.

"Želja je BiH, svjesna onoga kroz šta je prošla, da bude garant mira u svijetu gdje je god to moguće", kazao je Radmanović, dodajući kako je BiH dobila pohvale za doprinos misiji u Afganistanu.

Kada su u pitanju daljnji koraci vezani za put BiH ka NATO-u, "konstatirali smo da tu postoje dva problema".

"Jedan problem je NATO skepticizam koji se javio u jednom dijelu BiH, odnosno u Republici Srpskoj, na kojem treba u budućnosti raditi i pokušati shvatiti kako to prevazići", rekao je Radmanović.

Drugi problem je tehnički uvjet, a to je rješenje pitanja nepokretne vojne imovine, za koji predsjedavajući Predsjedništva BiH navodi da je ostvaren značajan napredak, ali da taj posao i danas stoji pred liderima političkih partija, dok je Predsjedništvo BiH dio posla završilo.

Nakon razgovora u Predsjedništvu BiH, Rasmussen će imati susrete s drugim bh. i međunarodnim zvaničnicima, te liderima najvećih političkih partija.