FOTO
/
Počeo sastanak lidera šest stranaka

A
Anadolija
16.2.2013. u 13:03
0
36
Počeo sastanak lidera šest stranaka
0
1/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
2/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
3/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
5/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
6/6 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Sastanak lidera šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu na državnom nivou, a kojem prisustvuje i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU za BiH Peter Sorensen počeo je u Sarajevu.
Lideri će, kako je najavljeno razgovarati o pitanju vojne imovine i implementaciji političkog dogovora postignutog 9. marta prošle godine, a koji podrazumijeva knjiženje 63 perspektivne vojne lokacije na Ministarstvo sigurnosti.

Sastanku čiji je današnji domaćin predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić, prisustvuju predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Lideri će razgovarati o realizaciji obaveza koje su preuzeli na posljednjem sastanku na temu raspodjele i knjiženja vojne imovine, a o čemu je razgovarano i sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom, koji je krajem prošle sedmice boravio u Sarajevu.

U nedavnom intervjuu agenciji Anadolija, komandant NATO štaba Sarajevo, brigadni general Walter Lord, naglasio je važnost dijaloga i kompromisa kada je u pitanju ispunjavanje uslova za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

"Iako u Bosni i Hercegovini očito postoje političke opcije koje ne žele vidjeti BiH da napreduje ka euroatlanskim integracijama, dok god postoje i lideri koji su spremni da razgovaraju u cilju pronalaska rješenja, bez obzira što se ne slažu u nekim pitanjima, progres je moguć", kazao je Lord.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: