{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH bi mogla u septembru prezentirati prvi godišnji nacionalni plan za NATO

F
6.5.2013. u 13:25
1
0
BiH bi mogla u septembru prezentirati prvi godišnji nacionalni plan za NATO
1
BiH bi mogla u septembru prezentirati prvi godišnji nacionalni plan za NATO
Bosna i Hercegovina bi već u septembru ove godine mogla prezentirati prvi godišnji nacionalni plan (Annual National Plan), ukoliko ispuni uvjet iz Talinna i riješi pitanje vojne imovine, te time stvori pretpostavke za pristupanje Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u - istaknuto je na NATO forumu za bh. medije.
Na skupu su razmatrana brojna pitanja koja se tiču pristupanja BiH euroatlantskim integracijama, uz ocjenu da se radi o strateški najvažnijem vanjskopolitičkom cilju Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, rješavanje pitanja vojne imovine u BiH, a što je uvjet za aktivaciju MAP-a, podrazumijeva knjiženje 63 perspektivne vojne lokacije.

Sudionike skupa pozdravio je komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Walter T. Lord, naglašavajući važnost objektivnog i nepristrasnog medijskog izvještavanja kada se radi o procesima koji su značajni za razvoj jednog društva ili države.

Uz napomenu da se jedna od najvažnijih političkih debata u BiH tiče upravo članstva u NATO-u, general Lord je ocijenio bitnim da se odluka u vezi s tim, a koja je suvereno pravo svake države, zasniva na objektivnim informacijama, uključujući i sve beneficije, odnosno konkretne koristi koje proističu iz članstva u NATO-u.

Ovo je pitanje u uvodnom dijelu skupa podcrtao i ambasador BiH pri NATO-u Branimir Jukić, uz ocjenu da je pristupanje BiH punopravnom članstvu u NATO-u put koji nema alternativu, te da se radi o savezu zemalja u kojem naša zemlja može na najbolji način artikulirati vlastite interese.

Ambasador Jukić je podsjetio da je puno angažiranje svih raspoloživih kapaciteta na tom planu i jedna od zakonskih obaveza, definirana odredbama Zakona o Oružanim snagama BiH, te da je pristupanje naše zemlje NATO-u u samom vrhu vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Kazao je, nadalje, da se mora učiniti sve što je neophodno kako bi se iskoristila prilika koju NATO svojom politikom "otvorenih vrata" pruža Bosni i Hercegovini, a što je potvrđeno i na posljednjem NATO-samitu u Chicagu.

Jukić je u nastavku novinare upoznao o svim dosadašnjim fazama NATO-integracijskog procesa - od pristupanja BiH, NATO-programu "Partnerstvo za mir" 2006. godine, do mehanizama saradnje kroz različite programe poput IPAP-a, PARP-a i MAP-a, te učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama potpore miru, s fokusom na misiju u Afganistanu (ISAF).

U razgovoru koji je uslijedio pobrojane su sve prednosti koje donosi članstvo u NATO-u, a koje osim sigurnosnih, podrazumijevaju i konkretne ekonomske benefite za zemlje-članice, izražene putem enormnog porasta stranih investicija o čemu svjedoče brojni primjeri (strana ulaganja nakon prijema Albanije u NATO porasla za pet puta...).

Kako je planirano, u nastavku foruma o temi "BiH i NATO - Tekuće stanje i reformska područja" govorit će viši političko-vojni savjetnik NATO-štaba Sarajevo Rohan Makswel, a iskustva zemalja-članica NATO-a predstavit će, među ostalima, direktor Odjela za međunarodne odnose Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške generalmajor Tom h. Knutsen, kao i Erik Baktai, savjetnik i viši konsultanat iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: