BiH
1

BiH bi mogla u septembru prezentirati prvi godišnji nacionalni plan za NATO

FENA
Bosna i Hercegovina bi već u septembru ove godine mogla prezentirati prvi godišnji nacionalni plan (Annual National Plan), ukoliko ispuni uvjet iz Talinna i riješi pitanje vojne imovine, te time stvori pretpostavke za pristupanje Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u - istaknuto je na NATO forumu za bh. medije.

Na skupu su razmatrana brojna pitanja koja se tiču pristupanja BiH euroatlantskim integracijama, uz ocjenu da se radi o strateški najvažnijem vanjskopolitičkom cilju Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, rješavanje pitanja vojne imovine u BiH, a što je uvjet za aktivaciju MAP-a, podrazumijeva knjiženje 63 perspektivne vojne lokacije.

Sudionike skupa pozdravio je komandant NATO-štaba Sarajevo brigadni general Walter T. Lord, naglašavajući važnost objektivnog i nepristrasnog medijskog izvještavanja kada se radi o procesima koji su značajni za razvoj jednog društva ili države.

Uz napomenu da se jedna od najvažnijih političkih debata u BiH tiče upravo članstva u NATO-u, general Lord je ocijenio bitnim da se odluka u vezi s tim, a koja je suvereno pravo svake države, zasniva na objektivnim informacijama, uključujući i sve beneficije, odnosno konkretne koristi koje proističu iz članstva u NATO-u.

Ovo je pitanje u uvodnom dijelu skupa podcrtao i ambasador BiH pri NATO-u Branimir Jukić, uz ocjenu da je pristupanje BiH punopravnom članstvu u NATO-u put koji nema alternativu, te da se radi o savezu zemalja u kojem naša zemlja može na najbolji način artikulirati vlastite interese.

Ambasador Jukić je podsjetio da je puno angažiranje svih raspoloživih kapaciteta na tom planu i jedna od zakonskih obaveza, definirana odredbama Zakona o Oružanim snagama BiH, te da je pristupanje naše zemlje NATO-u u samom vrhu vanjskopolitičkih prioriteta BiH.

Kazao je, nadalje, da se mora učiniti sve što je neophodno kako bi se iskoristila prilika koju NATO svojom politikom "otvorenih vrata" pruža Bosni i Hercegovini, a što je potvrđeno i na posljednjem NATO-samitu u Chicagu.

Jukić je u nastavku novinare upoznao o svim dosadašnjim fazama NATO-integracijskog procesa - od pristupanja BiH, NATO-programu "Partnerstvo za mir" 2006. godine, do mehanizama saradnje kroz različite programe poput IPAP-a, PARP-a i MAP-a, te učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama potpore miru, s fokusom na misiju u Afganistanu (ISAF).

U razgovoru koji je uslijedio pobrojane su sve prednosti koje donosi članstvo u NATO-u, a koje osim sigurnosnih, podrazumijevaju i konkretne ekonomske benefite za zemlje-članice, izražene putem enormnog porasta stranih investicija o čemu svjedoče brojni primjeri (strana ulaganja nakon prijema Albanije u NATO porasla za pet puta...).

Kako je planirano, u nastavku foruma o temi "BiH i NATO - Tekuće stanje i reformska područja" govorit će viši političko-vojni savjetnik NATO-štaba Sarajevo Rohan Makswel, a iskustva zemalja-članica NATO-a predstavit će, među ostalima, direktor Odjela za međunarodne odnose Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške generalmajor Tom h. Knutsen, kao i Erik Baktai, savjetnik i viši konsultanat iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske.