BiH
0

NATO: Država ne može bez oružanih snaga

Anadolija
BiH teži članstvu u NATO savezu i Akcioni plan će biti aktiviran kada bude donesena politička odluka o rješavanju statusa perspektivne vojne imovine i njenog knjiženja na Ministarstvo odbrane BiH, izjavio je zamjenik komadanta NATO štaba u BiH i načelnik savjetodavnog tijela brigadir Harold Hiorth .

Istakao je da je uvjeren da postoji politička volja za članstvo BiH u NATO-u i da su političke strukture to i potvrdile. On je dodao da su euroatlanske integracije jedan od ciljeva njihove politike.

"Oružane snage BiH napreduju u svojoj spremnosti za članstvo u NATO-u i to su dokazali njihovi predstavnici u međunarodnim misijama poput one u Afganistanu", kazao je Hiorth na NATO forumu za BiH medije danas u Banjaluci.

Na pitanje mogu li izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o nespremnosti ovog bh. entiteta da podrži članstvo BiH u NATO-u i da želi u toj odluci slijediti put Srbije usporiti proces ulaska u najveći vojni savez, Hiorth je istakao da "svaka demokratska država ima pravo da sama odluči kako će riješiti svoju sigurnost".

"Izjave gospodina Dodika ne želim komentarisati, jer je jedna od sloboda da svaka država ima pravo na svoje mišljenje uključujući i ono o članstvu u NATO-u. Želio bih da vidim Srbiju u NATO savezu, ali oni su za sada od toga odustali, ai Srbija je u više navrata istakla da podržava članstvo BiH u NATO-u zato što smatra da će to doprinijeti stabilizaciji u regionu", podvukao je zamjenik komadanta NATO štaba u Sarajevu.

Osvrčući se na insistiranje srpskih političkih stranaka o potrebi demilitarizacije BiH, Hiorth je rekao da „ne zna kako neka država može postojati bez oružanih snaga“.

"Drugo je pitanje veličina i struktura oružanih snaga i tu treba definisati ciljeve i kakve su državi oružane snage potrebne. Ali, ta se odluka donosi kroz proces prilagodbe NATO-u jer smo svjesni da javne troškove treba smanjivati u svim oblastima", zaključio je Hiorth.

Ambasador BiH u NATO Branimir Jukić kazao je očekuje da će u BiH biti donesena odluka o registraciji 63 lokacije perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH, čime će se ispuni uslovi za otvaranje MAP-a,

Podsjetio je da je Vijeće ministara formiralo komisiju koja radi na rješavanju tog problema, te da od brzine njihovog rada zavisi i dinamika priključenja BiH NATO savezu.

Cilj današnjeg NATO foruma za medije bio je upoznati medijske djelatnike o značaju ulaska država u NATO alijansu.