Osumnjičena za zločine u Trusini
0

FOTO+VIDEO / Rasema Handanović zvana Zolja izručena iz SAD-a u BiH

Sarajevo-x.com
Rasema Handanović
Pravosuđu Bosne i Hercegovine iz SAD-a je izručena Rasema Handanović zvana Zolja, osumnjičena za ratne zločine počinjene u Trusini kod Konjica.

Na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, nakon provedene procedure, iz SAD-a je vlastima BiH izručena Rasema Handanović, rođena 25. septembra 1972. godine u Sanskom Mostu, državljanka BiH.

Osumnjičena je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu proslijeđena u pritvor te će biti predata postupajućem tužiocu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.
Osumnjičena Rasema Handanović je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH te ju se, kao bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande Armije R BiH "Zulfikar", sumnjiči za ratni zločin počinjen 16. aprila 1993. godine u selu Trusina kod Konjica.

Rasema Handanović je osumnjičena da je učestvovala u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada su počinjena ubistva 18 civila i četiri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali te je ranjeno više osoba, među kojima i dvoje djece, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Rasema Handanović osumnjičena je da je 16. aprila 1993. godine lično učestvovala u strijeljanju trojice vojnika HVO-a koji su se prethodno predali i troje civila u zaseoku Gaj, selo Trusina.

Istragom u navedenom predmetu, Tužilaštvo BiH je utvrdilo da je osumnjičena nakon rata napustila BiH te da se nalazi na teritoriji SAD-a. Nakon toga je Tužilaštvo BiH prema pravosudnim institucijama Sjedinjenih Američkih Država uputilo molbu za njen pronalazak i izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine.

U utorak, 27. decembra, u 12:30 sati, Handanović je deportovana iz SAD-a te predata vlastima BiH, a proces ekstradicije izvršili su službenici Granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH je izrazilo zahvalnost pravosudnim i policijskim institucijama Sjedinjenih Američkih Država na pomoći u pronalasku i izručenju osumnjičene pravosuđu BiH.