Zatražen pritvor
0

Handanović: Nisam znala da me traže i nemam namjeru bježati

Sarajevo-x.com
Rasema Handanović
Rasema Handanović
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Rasemi Handanović zvanoj Zolja, koju se sumnjiči za zločine počinjene u Trusini 1993. godine, dok je Odbrana predložila da se osumnjičenoj izreknu mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Handanović odredi pritvor, jer smatra kako postoji mogućnost da osumnjičena utječe na svjedoke, kontaktira saizvršioce i napusti teritoriju BiH.

Odbrana osumnjičene Handanović je predložila Vijeću Suda BiH da umjesto pritvora, osumnjičenoj budu izrečene mjere zabrane sastajanja i kontakta sa određenim svjedocima te oduzimanje putnih isprava.

"Da sam obavještena ili pozvana na ovaj Sud došla bih samovoljno. Nisam znala da sam Sudu potrebna", kazala je Handanović, dodavši kako nema namjeru bježati.

Sud BiH će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora donijeti naknadno.

Handanović, bivšu pripadnicu Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri štabu Vrhovne komande Armije RBiH (ARBiH), Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u napadu na selo Trusina, koji se dogodio 16. aprila 1993. godine.

U napadu je, smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali te je ranjeno više osoba, među kojima je bilo dvoje djece.

Tužilaštvo BiH smatra da je osumnjičena Handanović lično sudjelovala u strijeljanju tri vojnika koji su se predali i tri civila.

Na ročištu za određivanje pritvora Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, naglasila je da se protivi izricanju mjera zabrane te da je pritvor "jedina mjera koja će osugurati efikasno vođenje postupka".

"Zahvaljujem se Sudu i Tužilaštvu BiH na brizi. Od odlaska iz BiH, ja nisam imala nikakav kontakt sa pripadnicima odreda Zulfikar", rekla je Handanović.

Tužilaštvo BiH i Odbrana su naglasili da je potrebno da Državni sud omogući osumnjičenoj Handanović medicinske preglede zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi.

"Jučer smo dva puta prekidali ispitivanje i dolazila je hitna pomoć, jer osumnjičena kod sebe nije imala lijekove koje koristi za srce i psihičke probleme. Zamolila bih Sud da se osumnjičenoj omogući obavljanje pregleda", kazala je Budimir.

Handanović je 27. decembra ove godine, izručena pravosuđu BiH iz Sjedinjenih Američkih Država