BiH
3

Ranka Mišić: Nikada veći pritisak i strah kao pred današnje proteste

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Protesti koji organizuje Savez sindikata Republike Srpske počinju danas u 14 časova, a kolona će se od Doma sindikata u Banjaluci kretati se prema Narodnoj skupštini RS-a.

Protesti su organizovani pred početak sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će poslanici po hitnom postupku od 15 sati razmatrati prijedlog zakona o radu, kojim se prema mišljenju sindikalaca, smanjuju radnička prava.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a, izjavila je da "sve ono za šta su se godinama borili, ovi zakonom pada u vodu". 

Navela je i da su u novom zakonu sporni plata, ugovor o radu, otkaz ugovora o radu i kolektivno pregovaranje.

"Protesti su demokratsko, ljudsko, ustavno i zakonsko pravo, doduše rjetko konzumirano na ovim prostorima", kazala je Mišić.

Konferenciji za novinare održanoj par časova pred početak protesta prisustvovali su predsjednici svih granskih sindikata.

"Nikad od kad organizujem proteste i štrajkove, a bilo ih je dva puta godišnje nismo imali toliki pritisak, strah i oglašavanje političkih partija, iako sam ih pozvala da se distanciraju od sindikalnog rada", kazala je Mišić.

Ponovila je da je odgovorna za članove Saveza sindikata RS-a na protestima, a "za sve druge odgovoran je MUP RS-a".

Ranka Mišić je istakla da je zakon kakav je predložen nemoguće primijeniti, te da i dalje nisu dobili informaciju o tome kada je Vlada RS-a usvojila ovaj zakon.