Savez sindikata RS: Proteste organizuje Vlada RS svojim postupkom

A
Anadolija
24.12.2015. u 10:30
7
24
Savez sindikata RS: Proteste organizuje Vlada RS svojim postupkom
7
Savez sindikata RS: Proteste organizuje Vlada RS svojim postupkom Ranka Mišić
Protest radnika ne organizujemo mi nego Vlada Republike Srpske koja je odlučila da mimo volje radnika ide po hitnoj proceduri u donošenje zakona o radu koji umanjuje radnička prava, izjavila je danas Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.
Ona je navela da je "novogodišnji poklon" Vlade RS jedini motiv i uzrok radničkih protesta koji će se održati uoči sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će se raspravljati o novom zakonu o radu.

Na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare Ranka Mišić je kazala da je povod za konferenciju odluka predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović da se zakon o radu po hitnom postupku uputi u parlament RS do 30. decembra.

Ranka Mišić istakla je da je činjenica da su maske pale, da je MMF s proljeća napisao dva skoro ista zakona o radu, te da je Vlada RS usvojila ovaj zakon i prije razgovora sa Savezom sindikata RS.

"Sindikat je razgovarao ili bio na konsultacijama sa Vladom RS, a cilj je bio da se dobije pristanak da se donese zakon o radu koji smanjuje radnička prava", kazala je ona i dodala da se drama u vezi pregovora o zakonu o radu koja se vodila u proteklih mjesec dana svodila na ubjeđivanje sindikata da prihvate dio odgovornosti za donošenje ovakvog zakonskog rješenja.

"Nismo podlegli pritisku i dali saglasnost", kazala je Mišić.

Prema njenim riječima ovakvim potezom i zakonskim rješenjem koje je napisao MMF Vlada RS izašla iz tripartitnog socijalnog dijaloga i time otvorila put da se formira ekonomsko socijalni savjet BIH.

Mišićeva je postavila i pitanje Vladi RS o tome šta će biti sljedeći ustupak MMF-u kada je ovim pokoren najvredniji resurs koji ima RS.

Savez sindikata RS danas je uputio poziv predsjedniku RS i predsjednici Vlade RS u kojem su naveli da "odgovornost za proteste, loš zakon i porobljavanje radnika leži na onima koji će ga usvojiti, a to je parlament RS".


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: