BiH
29

Mišić: Uoči protesta policija dolazi u kuće sindikalaca

FENA
Ranka Mišić (Foto: Arhiv)
Ranka Mišić (Foto: Arhiv)
Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić tvrdi da policijski službenici u protekla četiri dana, bez ikakvog naloga ili pisanog akta, posjećuju sindikalne kancelarije na terenu tražeći određene informacije, koje su sindikalci spremni dati, ali samo ukoliko policijski službenik donese nalog za takvu vrstu intervencije.

"S željom da situacija ne izmakne kontroli, jer policijski službenici dolaze i u kuće sindikalnih aktivista bez ikakvog naloga da obave prijateljske razgovore, insistiram da se s ovakvim postupcima odmah prestane", navela je Mišić.

Uoči sjednice Narodne skupštine RS-a, na kojoj će biti razmatran novi zakon o radu, Savez sindikata najavio je proteste, a Mišić ističe da su kao organizatori tih okupljanja spremni dati sve odgovore koji su važni za MUPRS-a.

"Niko na terenu nije nadležan da daje bilo koju vrstu informacije u vezi s protestom, osim zakonom ovlaštenog lica", ukazala je ona, saopćeno je iz Saveza sindikata, koji traži od MUPRS-a da sve aktivnosti koje vodi na terenu širom RS, a odnose se na sutrašnji sindikalni protest, budu u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima RS.

Sindikalci mole sve političke stranke da se distanciraju od bilo koje vrste aktivnosti prema članovima sindikata u bilo kom dijelu RS, jer je pravo radnika, pravo građanina, pravo člana sindikata da dobrovoljno, svojom voljom odluči u skladu sa Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima da li će učestvovati u protestima koje organizuje Savez sindikata RS.

Pozvala je radnike u RS, članove granskih sindikata, da dostojanstveno bez ikakvog straha odbace svaku vrstu pritiska bilo koga i dođu na proteste.