Jedan od šest optuženih
65

Ramiz Zijad Hodžić u Americi osuđen na osam godina zatvora zbog podrške IDIL-u

M. N.
Američki federalni sud osudio je Ramiza Zijada Hodžića zvanog Siki, na osam godina zatvora zbog organizovanja grupe radi pružanja materijalne podrške teroristima IDIL-a.
Kako se navodi u presudi, on je od maja 2013. godine do 5. februara 2015. godine zajedno sa drugim pristalicama koji su podržavali Abdullaha Ramu Pazaru, bio vođa organizirane grupe koja je planirala pružiti podršku i sredstva za borbu IDIL-ovih boraca u Siriji.

Hodžićeva podrška ogledala u s vidu skupljanja novca koji je koristio s drugim optuženima za kupovinu američkih vojnih uniformi, puški, borbenih čizmi, taktičke opreme, odjeće, pribora za vatreno oružje i druge potrepštine koje su bile korisne borcima u Siriji i drugdje.

Naložena je i njegova deportacija. On se u aprilu ove godine izjasnio krivim po optužnici. Primao je novac od drugih i dio novca je slao Pazari koji je živio u St. Louisu, a borio se u Siriji za IDIL gdje je i poginuo.

"Hodžić je bio vođa grupe i primarni posrednik ove zavjere za finansiranje i podršku terorista", rekao je specijalni agent FBI agencije Richard Quinn.

Njegova supruga Sedina Unkić Hodžić još uvijek čeka presudu. Nihad Rošić čeka na početak suđenja, dok su Jasminka Ramić, Mediha Medi Salkičevič i Armin Harčević osuđeni na 36, 78 i 60 mjeseci zatvora.

Oni su uhapšeni u februaru 2015. godine, a trag njihovog djelovanja pratio se i u BiH. Američka policija provela je akciju u St. Louisu, New Yorku i Chicagu, a istražitelji su locirali i osobe u Crnoj Gori i BiH čiji su članovi porodica otišli da se bore na ratištima u Siriji i Iraku. U istragu je bila uključena i SIPA.

Kćerka Jaminke Ramić izjavila je nakon hapšenja da njena majka nema nikakve veze sa onim za šta je optužuju.

""Moja mama Jasminka nije slala novac za oružje IDIL-u. Ko god misli da je to radila, nije upravu. Kad smo čuli vijest bili smo šokirani i nismo mogli vjerovati da neko može izreći takve optužbe", kazala je tada Šejla Ramić za Televiziju WREX.