{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RAK pozvao RTRS da pažljivije bira emisije

S
16.3.2010. u 10:13
0
53
RAK pozvao RTRS da pažljivije bira emisije
0
RAK pozvao RTRS da pažljivije bira emisije
Regulatorna agencija za komunikacije je, slijedom primljenog prigovora, ali i mnogobrojnih reakcija javnosti, izvršila analizu programa ”Priče o pjesmama: Sprem’te se sprem’te” kojeg je RTRS emitovala 28. februara 2010 godine.
Analizom je ustanovljeno da se radi o dokumentarnom programu na temu nastanka pjesme ”Sprem’te se sprem’te”, o čemu su govorili različiti sagovornici, te emitovani različiti arhivski snimci, predstavljajući pjesmu u različitim istorijskim kontekstima. Emitovanje pjesme ”Sprem’te se sprem’te” kao dijela autorsko/dokumentarnog rada u ovom slučaju, po svom sadržaju, isključivo pruža informacije o nastanku i korištenju same pjesme kroz vrijeme. S tim u vezi, Agencija je zaključila da u konkretnom slučaju nije došlo do kršenja Kodeksa o emitovanju RTV programa, te u skladu s tim neće poduzimati dalje radnje.

Činjenica je međutim, da pomenuta pjesma može probuditi negativna osjećanja i asocirati na nedaleku prošlost preživljenih patnji i stradanja, kako u prethodnom, tako i u Drugom svjetskom ratu.

U tom smislu, Agencija očekuje da RTRS, kao javni servis svih građana, ubuduće posveti više pažnje prilikom odabira sličnih programskih sadržaja, vodeći računa o širem interesu javnosti. Ovom prilikom Agencija također podsjeća na obavezu RTRS-a da osigura potpunu usklađenost svih programskih sadržaja sa osnovnim programskim načelima na način kako je to definisano Zakonom o RTRS-u. Agencija također poziva i odgovorne upravljačke strukture, uključujući i Programski savjet RT RS-a, da ovoj problematici posvete više pažnje, saopćeno je iz RAK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: