{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP uputio dopis RAK-u protiv RTRS-a zbog veličanja četništva

F
3.3.2010. u 17:15
0
5
SDP uputio dopis RAK-u protiv RTRS-a zbog veličanja četništva
0
SDP uputio dopis RAK-u protiv RTRS-a zbog veličanja četništva
Foto: A. Panjeta
U skladu s pravilima i procedurom propisanom od Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine uputila je prigovor protiv Radiotelevizije Republike Srpske zbog emitovanja uvredljivog i štetnog sadržaja u svom programu.
Kako se navodi u SDP-ovom dopisu RAK-u, u nedjelju, 28. februara, u terminu od 18:55 do 19:20, RTRS je u okviru zabavnog programa emitovao emisiju pod naslovom "Priče o pjesmama: Sprem'te se, sprem'te" koji veliča takozvanu jugoslovensku vojsku u otadžbini, odnosno četnički pokret osuđenog ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihajlovića.

Četnički pokret bio je kvinslinška organizacija koja je u jednom od najtežih perioda u historiji naroda Bosne i Hercegovina otvoreno surađivala s okupatorima, njemačkim nacistima i italijanskim fašistima, podsjeća se u saopćenju.

Vrijednosti na kojima se taj pokret temeljio nemaju i ne smiju imati mjesta u javnom i medijskom prostoru Bosne i Hercegovine, utoliko više što Bosna i Hercegovina ove godine obilježava 65 godina oslobođenja od nacizma, fašizma i poraza njihovih domaćih sluga.

Zločini četničkih jedinica počinjeni u Bosni i Hercegovini diskreditovali su četničku ideologiju kao zločinačku, a pokret i njegove članove kao pripadnike zločinačke organizacije.

Činjenica da je RTRS takav sadržaj emitovao u terminu predviđenom za program namijenjen djeci i omladini šalje zastrašujuću poruku i predstavlja manipulaciju bez presedana, te u SDP-u vjeruju da narušava i moralni razvoj djece i maloljetnika.

- Držimo da RAK ne smije dopustiti javno zagovaranje i promovisanje takvih vrijednosti i da će u skladu sa svojim mandatom preduzeti potrebne mjere te primjereno sankcionirati RTRS i osobe odgovorne za ovaj čin, navodi se u dopisu SDP-a koji potpisuje generalni sekretar ove stranke Nermin Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: