Amela Odobašić
0

RAK će 18. marta razmotriti žalbu RTRS-a

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) 18. marta razmotrit će žalbu Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) na odluku o izricanju novčane kazne od 100.000 KM, izjavila je Srni portparol RAK-a Amela Odobašić.

Ona je naglasila da se svaka stranka, pa i RTRS, može da se žali Sudu BiH ukoliko nije zadovoljna odlukom Vijeća RAK-a.

"Imali smo smo do sada oko 50 žalbi na odluke RAK-a koje su razmatrane pred Sudom BiH",  napomenula je Odobašićeva.  

Prema njenim riječima, razmatranje slučaja  emitovanja priloga "Vidimo se u Bileći" na Federalnoj televiziji još je u toku i očekuje se da će procedura   biti okončana za 15-ak dana.

RTRS  je uložio žalbu na odluku RAK-a od     21. januara, kojom je ova medijska kuća   kažnjena   sa  100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencije putem 61. UHF kanala na lokaciji Banjaluka  - Pobrđe.	 

Digitalizacija javnih TV emitera u BiH je proces koji u skladu sa zahtjevima evropskih nadležnih institucija treba da bude okončan do kraja 2011. godine.

FTV je 8. februara u emisiji "60 minuta" i dan kasnije u centralnom dnevniku emitovala snimak sa portala YouTube, u kojem su u segmentu njemačko-austrijsko-italijanskog filma "Konačan pad" iz 2004. godine lider SNSD-a Milorad Dodik i vrh ove partije montažom predstavljeni kao Adolf Hitler i čelnici Trećeg rajha.
Slična zloupotreba simbola fašizma na Srpskoj radio-televiziji 1997. godine bila je direktan povod za uvođenje međunarodne supervizije i korjenite promjene u ovoj medijskoj kući, uključujući i promjenu njenog naziva u RTRS. Srpska radio-televizija emitovala je te godine spot "Lili Marlen" sa aluzijama na tadašnju predsjednicu RS Biljanu Plavšić i snage Sfora.