BiH
6

Raguž: BiH mora harmonizirati, a ne konfrontirati identitete

FENA
Martin Raguž (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Martin Raguž (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Martin Raguž, zastupnik u Domu naroda Parlamentarnoj skupštini BiH i predsjednik HDZ-a 1990, tijekom svog službenog posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj sastao se s Michaelom Brandom, članom njemačkog Bundestaga i predsjednikom Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

Kako je saopćeno iz HDZ-a 1990, Raguž je tom prigodom upoznao Branda s trenutnom teškom ekonomskom, socijalnom, društvenom, ustavnom i institucionalnom situacijom u BiH, te svojim predviđanjima o potrebnim reformama i promjenama koje se moraju dogoditi nakon izbora.

Raguž je naglasio važnost uloge Savezne Republike Njemačke u stvaranju pozitivnih promjena unutar BiH, uz pomoć jedne odgovornije pozitivne politike i veće odgovornosti političara u poboljšanju cjelokupne situacije u BiH.

"Svjesni da postoji zasićenje EU u procesu proširenja i svim dosadašnjim neuspješnim naporima u reformi BiH, proces proširenja EU se ne smije zaustaviti na granicama BiH, trebamo djelovati preventivno i spriječiti daljnju degradaciju institucija i BiH u cjelini. Potreban nam je ponovno jači fokus Njemačke, EU-a i SAD-a, te pomoć u reformama koje će približiti BiH Europskoj uniji i NATO integracijama. Trebamo zatvoriti jednu povijesnu stranicu koju je obilježilo stoljeće ratova. Bosna i Hercegovina mora harmonizirati, a ne konfrontirati identitet i tako poslati poruku da je moguća europska BiH u kojoj će svi narodi i građani bit ravnopravni, tako da se osigura načelo međusobnog poštovanja i uvažavanja", kazao je predsjednik HDZ-a 1990.

Brand kao predsjednik Odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć posebno je naglasio pomoć Savezne Republike Njemačke u saniranju šteta nastalih od teških poplava, za što će biti potreban dodatni angažman u dužem vremenskom razdoblju, stoji u saopćenju.