Stvari se moraju promijeniti
0
Raffi Gregorian pozvao na "buđenje"
Komentari (40)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pa naravno, 99% stanovništva ove države bi se složilo sa baš svakom rečenicom koju si napisao i neizmjeno mi je drago da ima još realista u ovoj državi. Nadrealizam je od zajebancije postao način života kod nas. Ovakva priča me uvijek podsjeti na riječi Ota Bismarcka, \"Da se hoće balkanci smiriti pa da mogi na miru da vladam\" :), aludirajući na to da svi problemi počinju na balkanu zbog kojih na koncu čak i Njemačku boli glava. Ja nikada nisam ni pomislio da će BiH biti primljena u EU zato jer joj treba, već će BiH ući u EU sa minimumom (ili čak sa neispunjenim uslovima) zajedno sa Srbijom, baš da bi se na minimum dovele tenzije, otvorile granice, i konačno pokušao riješiti vijekovni problem. U Jugoslaviji je bilo puno manje tenzija jer si mogao hodati kud god si htio ko god da si bio, pa će vjerovatno i EU igrati na istu kartu. Tako će čak i EU haman pa legalno moći da zadrži punu kontrolu nad BiH, i zakoni EU će se morati sprovoditi htjeli mi to ili ne. Nerad naših političara ipak ostaje naš problem i za to ćemo se fakat morati pobrinuti. Gledam slike hučer iz Iraka, nikako da se smiri situacija. Ako ovaj naš narod (narodi) može u mjesec dana da napravi mirovni sporazum i da nakon toga haman ne bude žrtava, kao što je učinjeno u Dejtonu, onda smo sigurno sposobni napraviti normalnu, funkcionalnu, zajedničku, demokratsku, evropsku državu, samo trebamo izvući taj potencijal iz sebe.
Generalno se misli da je BiH treba Evropsku Uniju jer bez nje ovdje bi vladao vjecni rat. Ali malo ko razmislja da je i Evropskoj Uniji potrebna BiH. I nece tako lako otici iz BiH. Visoki Predstavnici kao predstavnici EU (EUSR) donose odluke prema nahodjenju, nisu principijelni: Ashown je pretjerivao u svom poludiktatorskom ponasanju koristeci do maksimuma svoja ovlastenja data putem bonskih sporazuma, dok, na primjer, Schwarz-Schilling ih skoro nije ni koristio. EU priznaje politicke prvake u BiH kao etnicke lidere, a ne kao recimo celnike institucija - drzave BiH ili entiteta. Cementira postojece stanje beznadeznosti. Na taj nacin institucionalizuje svojevrsni antiinstitucionalizam politickog sistema u ovoj zemlji. Slozimo se da u BiH funkcionira etnicki pluralizam. Etnicki lideri trebaju jedni druge i zato strase narod svog etnickog korpusa onim drugim. Odlican primjer su Dodik i Silajdzic. Kako se oni lijepo upotpunjavaju. Prisjecaju me na dva boksera koja se mlate cijeli mec, a onda na kraju padaju sebi u zagrljaj. Boks je \"plemenita vjestina\", kazu. EU sve to vidi i zadovoljna je jer, pobogu, \"izabrani su demokratski, na slobodim izborima\". Da, ali to je samo fasadna demokratija, mehanicka. Ne ma pravog razumijevanja za izvore iz kojih crpi snagu predstavnicka demokratija. EU u stvari ne zna sama sa sobom sta da radi sa ovom nesretnom zemljom. I to je problem. EU luta. A sta treba da uradi? Ili da preuzme kompletnu kontrolu (uz sta ide i kompletna odgovornost) za ovu drzavu ili da se kompletno povuce. Kako sad stvari stoje, ostaje sve po starome. Za prvu varijantu nema muda, drugu ne smije zbog svijeta. A status quo je dobar za sve: funkcioneri EU primaju ogromne plate, onaj ko je bio \"porucnik\" u svojoj zemlji dolazeci u BiH kao evropski funkcioner odmah postaje \"marsal\" - sve zna, ima odgovore za sve, i svi moraju da ga slusaju. Kako je to lijep osjecaj! Domaci politicari takodje su zadovoljni - glume drzavu, glume izbore, glume ozbiljnost i uz to dobro zive (a neki se i brzo obogate). A sta mislite za koga nije dobro?
ja bi vratio rimljanima (italijanima) pa onda možemo svi u eu odmah :)))))
btw. dakle pošto ti je historija tako bitna, složit ćeš se da Ilirima (Albancima) treba vratiti čitavu Srbiju, dijelove Bosne i Hrvatske, a mi svi il na Karpate i u Bogumilstvo? Vama Srbima bi to trebalo biti ok pošto volite pričati o historiji.
Tačno, i sam sam postavio par postova na sr.wikipedia i to ćirlicom :))) I Tvrtko je primio krunu od pape, ali on u svakom slučaju nije bio pravoslavac. Stefan je birao i pametno izabrao zapad, papu, katoličanstvo, pametno za uslove u kojima se nalazio. Da li je bio Hrvat ili Srbin katolik ti sam proberi :) Nemogućnost da ukomponuje u glavi dvije činjenice, kao što je razlikovanje vjere i nacije, čini čovjeka idiotom po automatici.
Ako se ti obrazujes putem Wikipedije onda si stvarno jadan, tu mozes sam dopisat sta hoces...
kakva si ti budala pa to je nevidjeno al\' nevidjeno pravoslavac Hrvat lol Srbi su do 91. godine u Hrvatskoj bili konstitutivan narod ne nacionalna manjina tj Hrvat pravoslavac mozes nas mrziti koliko hoces i pokusavati da izvrces istoriju al\' vjeruj corava su to posla pusti Istoriju koju su hodze pisale bez ikakve naucne vrijednosti ako je neko bio za sve nacije EX YU realan onda su to komunisti pa ako si isao u skolu prije rata mozda si mogao i nesto nauciti pa cak i ta zakrivljena komunisticka istorija govori ko je bio ko na ovim prostorima ko je krunisao srpske kraljeve, ko je krunisao Tvrtka Kotromanica pusti bolan hodze koji su vecinom nepismeni osim ako je za tebe pismen covjek onaj sto zna citati i pisati pozz SVE MOZES PROVJERITI NA WIKIPEDIJI to ti je bar pristupacno
Da bi usli u EU moramo prvo u dlanove pljunut i krenuti sa radom i pomirenjem. Bilo je zrtava na obadvije strane al nemoraju nasa djeca ispastati zbog rata u BiH. Nadam se da ce doci sebi i krenuti se napred, dosta je mrznje i krvoprolica.. Kad su se posle drugog sverskog rata svi ujedinili u EU mogu i u Bosni ova 3 naroda..
@Marko Svaka čast, konačno jedan realan post sa vaše strane, a ne okrenut historiji, jer sa ovim drugim nekako uvjek dođemo do Ilira (Albanaca) a ni vama ni meni se ne ide nazad na Karpate il u bogumilstvo :) I sam Izetbegović je više puta rekao da smatra da se sa drugom postavom političara moglo više uraditi mirnim putem, kao što su pokušali kreirati sporazume on i Gligorov etc. E sad, mislim da jeste bila prevelika vjera u BiH multikulturalno društvo, i stoga pogrešna politička procjena od strane Bošnjačkih političara (ili su jednostavno potcijenili snagu SANU-a da asimilira bosanske Srbe), ali je isto tako Tuđman bio beskompromisan i bezuvjetno uvjeren u zapadnu podršku svakome ko želi napustiti Jugoslaviju, a Milošević uvijek arogantan i spreman za rat. Ako pokušavaš nešto razumiti, onda razumi i da je Bošnjake bilo strah ostati \"sami\" sa Srbima u Jugoslaviji, bilo nas je strah generalštaba JNA u kojem su skoro samo srbi, nismo željeli da naša djeca uče \"zaudara zemlja Muhamedom\" (Gorski vijenac) napamet, itd.itd., a Srbi su ti koji nisu dozvolili to drugačije promijeniti nego ratom. U toj konstilaciji rat je bio neizbježan, a podjele o kojima govoriš mislim da će u budućnosti biti potpuno bespredmetne, jer su na snazi integracije u EU itd. a ne dezintegracije, htjeli mi to ili ne. Bošnjaci su očuvali Bosnu kao cjelovitu državu, i kao takva će ući u EU, i takva i ostati. Svi ćemo hodati tamo-ovamo neprimjećujući tu razliku jer će i Bosna i Srbija i Hrvatska biti u EU, i to će eliminirati u velikoj mjeri svaku pomisao o otcjepljenju RS, ali će jedinstvena Bosna biti članica. Meni je žao tolikih srpskih žrtava koji nikada neće saznati da je Srbija izgubila sve što je \"osvojila\" \'90-tih, i ktomu još i Kosovo. Da smo bili realni početkom \'90-tih i govorili da će se to desiti nekome, niko nebi vjerovao pored onako silne JNA.
@Marko Upravu si... Nasi politicari su krivi i jos ko Izetbegovica podrzava je totalna budala, on nas je doveo gdje smo sada i sad je dosao i Junior da nastavi.
btw. da nije Hrvat koji se pravi Srbin (Dodig je staro Hrvatsko prezime iz srednje Bosne, Miletov deda se udao za pravoslavku i prešao na pravoslavlje mijenjajući g u k), već da je dosljedan svojih korijena, sad bi i ja govorio \"Dodika za predsjednika\". Ovako mi se gadi brate, onako, kako ga vjetar nanese... Ali ko kaže da RS nije multietnička, Hrvat im premijer :)... i još se Hrvati nešto žale :)
Zao mi je BiH-muslimana. Razmisljajuci dobronamjerno smatram da BiH u sadasnjem obliku ne moze nikada funkcionisati, U svojoj sustini recept za BiH je disfunkcionalan i takav ce i ostati, jer BiH je duboko podijeljena zemlja u kojoj se narodi ne mogu dogovoriti. Mada vecinski narod, muslimani su i najveca zrtva ovoga stanja. Realno govoreci - kada se promjeni svjetska politicka konstelacija, BiH ce se morati podjeliti. To je neminovno. Ne znaci to naravno da ce RS odmah prikljuciti Srbiji, ali moze opstati i kao nezavisna drzava (uz obilatu pomoc Srbije, naravno). BiH-Hrvati su prevareni jer Vasingtonski ugovor iz 1994 govori o konfederalnom odnosu FBiH sa Hrvatskom. Dejton nije formalno anulirao ovu klauzulu, sto ce naravno u buducnosti bih-Hrvati i iskoristiti. Kada dodje pravo vrijeme. Muslimani ostadose sami. Mislim da neka buduca garnitura muslimanskih politicara-realista ce moci nesto napraviti. Istorija pamti, na primjer, Mehmeda Spahu, Dzafera Kulenovica iz prve Jugoslavije. Muslimani ce morati sa Srbima i Hrvatima u dogovor. Ali, niti Srbi niti Hrvati ne uzimaju muslimane kao ravnopravni ozbiljno. Dakle, muslimani ce morati biti \"druga liga\". A platili su visoku cijenu u proslom ratu zbog lose politicke procjene (u velikoj mjeri to je krivica muslimanskih prvaka - Izetbegovica, Silajdzica i ostalih iz te garniture). I opet su na pocetku. I zato mi je muslimana zao. Ali , zivot je okrutan.
Biti Hrvat pravoslavac kao što je Tesla bio (kao i njegov otac) nije ništa neobično. Biti Srbin katolik, kao što je Stefan Prvovjenčani, ktomu još srpski kralj, bio, nije ništa neobično (pošto ovaj papak sigurno ne zna Stefan ti je bio katolik, primio je krunu od rimskog pape itd.itd. a to možeš saznati od svakog ko išta zna o historiji) Biti Bošnjak musliman i živjeti u Beogradu kao što je bio Meša Selimović isto nije ništa neobično. Takođe nije ništa neobično biti Srbin i biti idiot koji uvijek ima nešto \"pametno\" da kaže o stvarima o kojima pojma nema, kao što je historija. Haj sad idi pročitaj malo o historiji, sobzirom kolko ti je to bitno sigurno ćeš nakon toga biti za to da se Albancima (jedini pravi potomci starosjedelaca Ilira) vrati kompletno područje bivše juge.
hahahah mi imamo Okara za najbolji strani film... A neznam, nevidjeh nikad Mesu da se prekrstio. Bih je dobila nezavisnost sa sva tri naroda al Muslimani netraze svoju teritoriu u BiH neko zele svi da BiH ostane cjelovita kao sto je vec 1000 godina. Idi u Srbiju ako imas vec pasos i tamop nju parcajte zajedno sa Romima i Albancima.
Tesla meni nikako ne zvuci kao srpko prezime. Pa sta ako je bio pravoslavac, jeste li vi srbi jedini pravoslavci na svijetu??Kusturica zivi na staroj slavi koji je stekao u Sarajevu, inace je propao i kao licnost i kao reziser, samo je srbima dobar naravno, a sve njegove izjave nemaju nikakvogg pokrica. BiH kinematografija nikad nije bila jaca. @@SRB-IN... Nemate vi pravo ni na kakvo odcjepljenje, poslije genocida i etnickog ciscenja nad drugim narodima, o tome samo mozere sanjat. Ja jedva cekam da se odlucite na taj korak.