Razgovarao s Moonom
0

Radojičić zagovara "ozbiljne" promjene Izbornog zakona BiH

FENA
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
Igor Radojičić (Foto: Arhiv)
"Sazrelo" je vrijeme za ozbiljne promjene Izbornog zakona BiH, jer se u njegovoj implementaciji pojavljuje sve više problema, a i više od mjesec dana nakon održanih lokalnih izbora još nema svih potvrđenih rezultata i razjašnjenih situacija.

Ovo je danas rekao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić u razgovoru s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrickom S. Moonom.

Ambasador Moon se interesovao za dogovor SDPBiH–SNSD i za moguće “domete” za sutra najavljenog sastanka "šestorke" u Mostaru.

  • Zajednički je ocijenjeno da je, u načelu, dobro kada se postižu domaći dogovori, iako svaki politički dogovor treba biti pretočen u konkretne akte i proći parlamentarne procedure i zakonske promjene, saopćeno je iz kabineta predsjednika Narodne skupštine RS-a.

Tokom sastanka izrazili su i očekivanje da će se približiti stavovi o rješavanju pitanja "Sejdić - Finci" i deblokadi puta ka Evropskoj uniji.

Ambasador Moon izrazio je naročito interesovanje za rješavanje pitanja vojne i državne imovine, ponavljajući poruku iz nedavne posjete američke državne sekretarke Sarajevu da bi brzo rješavanje vojne i državne imovine omogućilo pokretanje programa MAP do kraja godine.

Razmijenjena su i mišljenja i o aktuelnim ekonomskim kretanjima i očekivanim parlamentarnim raspravama o ekonomskoj politici i budžetu za 2013. godinu.