|

Moon: Moguće je da "šestorka" postigne rješenja o neophodnim reformama

Moon: Moguće je da "šestorka" postigne rješenja o neophodnim reformama
0
F
FENA
19.11.2012. u 13:39
6
komentara
0

dijeljenja
Moon: Moguće je da "šestorka" postigne rješenja o neophodnim reformama Patrick Moon (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick S. Moon smatra da postoji mogućnost da se na sutrašnjem sastanku lidera bh. najjačih stranaka u Mostaru postignu neka značajnija rješenja koja se tiču reformi, ali naglašava da je i najbitnije pitanje implementacija odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ te državnoj imovini, što uključuje i vojnu.
"Ohrabreni smo činjenicom da je bilo više razgovora i pregovora između lidera političkih stranaka koji su prethodili sutrašnjem sastanku", rekao je ambasador Moon.

Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci još jednom rekao da je jasno koje uvjete BiH treba da ipuni za zatvaranje OHR-a.

"Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD želi da se ispune uvjeti za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom periodu, ali je jasno da treba da se ispuni pet plus dva uvjeta i cilja, od kojih je jedno i pitanje imovine", ponovio je Moon.

Također, očekuje i da se postigne značajn napredak na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u te je, kaže, potaknuo i predsjednika RS-a Milorada Dodika tokom današnjeg sastanka u Banjoj Luci da slijedi ispunjavanje tih ciljeva.

Potvrdio je da je sa zvaničnicima RS-a razgovarao i o pitanju izbora u Srebrenici.

Osvrćući se na 17-godišnjicu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, američki ambasador je rekao da se s jedne strane može reći da je mnogo toga postignuto, zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura te je BiH krenula putem ka članstvu ka EU i napravila inicijalne korake ka članstvu u NATO-u.

"Ali, mislim da niko u ovoj zemlji ne može reći da je u potpunosti zadovoljan. Mislim da ona nije postigla onaj napredak koji bi željeli građani, treba ojačati vladavinu prava, trebaju se više poštivati ljudska prava, uključujući i ona zasnovana na spolu", rekao je ambasador Moon.

I, što je i najbitnije, kaže, svi žele prosperitetniju bh.privredu, jer je nezaposlenost ogroman problem.

To znači, zaključio je, ima napretka, ali još je mnogo posla ostalo neurađeno.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...