Demilitarizacija nije odgovor za BiH
0

Moon: BiH treba imati oružane snage

Anadolija
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je nakon današnjih razgovora u Banjoj Luci sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom parlamenta tog entiteta Igorom Radojičićem da "demilitarizacija nije odgovor za BiH i da nema mnogo ljudi koji bi favorizirali tu ideju".

Moon je podsjetio da Oružane snage BiH služe građanima ove zemlje i da su prisutne u međunarodnim misijama širom svijeta. Dodao je kako je saglasan o nužnosti reformi u okviru Ministarstva odbrane BiH, ali je naglasio značaj Oružanih snaga u procesu pružanja pomoći građanima, prije svega u oblasti deminiranja.

Ambasador Moon se osvrnuo i na sutrašnji sastanak lidera šest političkih stranaka, koji će se održati u Mostaru.

"Mi smo ohrabreni činjenicom da je bio priličan broj razgovora i pregovora političkih stranaka koji su prethodili ovom sastanku. Dakle, mislimo da postoji mogućnost da se postignu neka značajna rješenja po pitanju reformi, ali najbitnije su tu provođenje presude Sejdić Finci i rješavanje državne imovine", kazao je američki ambasador.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše nezadovoljstvo rukovodstva RS nastavkom mandata OHR-a u BiH, Moon je ponovio da je „put zatvaranja OHR-a očigledan“.

"SAD žele da se ispune uslovi za zatvaranje OHR-a. Postignut je značajan napredak i OHR se nalazi u tranzicijskom periodu, ali sasvim je jasno da se trebaju ispuniti takozvani uslovi „pet plus dva“ kako bi se nastavio napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. I ja sam potakao predsjednika Dodika, kao što potičem i druge političare, da slijede ispunjavanje tih ciljeva", kazao je Moon

Na pitanje novinara agencije Anadolija kako ocjenjuje provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma uoči njegove 17. godišnjice, ambasador SAD-a rekao je da je to „jedna pomiješana slika“.

"S jedne strane možemo biti zadovoljni, zemlja je u miru, postignut je napredak u izgradnji političkih struktura, BiH je napravila inicijalne korake ka članstvu u NATO savezu i početne korake ka Evropskoj uniji, ali niko u ovoj zemlji ne može reći da je potpuno zadovoljan. Zemlja nije postigla onaj napredak koji bi građani željeli. Treba ojačati demokratiju i vladavinu prava, trebaju se više poštovati ljudska prava. Usto, svi žele prosperitetniju privredu. Nezaposlenost je ovdje ogromna. Dakle, napredak da, ali je još mnogo, mnogo posla ostalo je neurađeno", zaključio je američki ambasador Patrick Moon danas u Banjoj Luci.